CORONAVIRUS

EXCLUSIV

TOP STIRI

Interviu TTW: Mărturii ale tinerilor bolnavi de Covid-19 – “Cei care vor supraviețui acestui virus vor rămâne cu traume în primul rând emoționale; Am început să am temperatură, frisoane, o tuse ușoară, o iritație în zona mâinii stângi, unde efectiv nu mai puteam să mai port nici ceasul; I-am mulțumit lui Dumnezeu că pot să mă tratez acasă”

17/11/2020 - 22:27

Covid-19 este o boală care nu alege. Nu alege vârsta, sexul, ocupția și nicio altă apartenență. Totuși, după luni de zile de suferință, după peste 55 de milioane de îmbolnăviri la nivel mondial și peste 1 milion de decese din această cauză, nu putem fi siguri că “toată lumea” a conștientizat gravitatea bolii și necesitatea măsurilor de prevenție.

Am ales să vorbim cu trei tineri care au avut Covid-19 și s-au recuperat. De ce tineri? Pentru această categorie adesea se consideră ferită, însă lucrurile nu sunt așa cum par. Putem spune că au avut o formă ușoară a bolii, dar chiar și așa drama trăită de ei nu se încadrează la categoria “ușoară”.

C. de 28 de ani este asistentă medicală și a luat virusul de la sora ei. La luni bune de la negativare, C. încă are probleme cu mirosul:

„De ceva timp, la anumite alimente, simt un gust specific. Nu știu cu ce să îl asociez. Ceva mentol cu gust de iarba, medicament, habar nu am... Iar la miros îmi vine tot așa ca și la gust din senin. Sora mea se plânge de miros de atunci și spune că simte mirosuri urâte. I-am dat să miroase o lumânare parfumată și ea a spus ca miroase groaznic

C. povestește pentru TTW cum a început calvarul și ce a simțit în toată perioada aceea:

“Primul moment în care m-am gândit că aș putea avea acest virus a fost când sora mea a rămas fără miros, am fost convinsă că am luat acest virus atunci când am ramas și eu fără miros. După cinci zile de la anosmia (pierderea mirosului) surorii a apărut și la mine acest simptom. Imediat după m-am testat.

Inevitabil se instalează o panică deoarece gândul că ai în organism un virus nou care poate fi foarte agresiv, te sperie, mai ales că a venit la pachet cu o serie de simptome cum ar fi: presiune toracică, dureri articulare, musculare, greață, amețeli, în permanență am avut o durere de cap cu care mă obișnuisem pentru că nu ceda la paracetamol, dar cele mai grele simptome pentru mine au fost pierderea mirosului și a gustului”, a povestit C.

Red: Ce te-a ajutat să îți menții speranța și încrederea că totul se va termina cu bine?

C: În primul rând am văzut evoluția surorii care a fost favorabilă după 10 zile, știam că îmi voi reveni și eu, iar în al doilea rând vârsta și condiția mea, știam că sunt tânăra și puternică și voi face față acestui virus.

Red: După ce ai fost declarată vindecată, ce recomandări ți s-au mai oferit? Este necesar vreun tratament sau control periodic pentru depistarea unor eventuale sechele?

C: După cele 14 zile de izolare mi s-a spus că trebuie să respect regulile de protecție și că pot începe munca fără a fi retestată, conform legii 136/2020 motivul fiind: că după cele 14 zile virusul nu se mai transmite. Ca și recomandări post Covid au fost reevaluarea stării cu un set de analize și radiografie pulmonară.

„Voi spori măsurile de prevenție deoarece acest virus prezintă mai multe tulpine și pot oricând să mă reinfectez cu o altă tulpină

Red: COVID-19 este o boală încă prea nouă pentru a ști cu precizie în ce categorie se încadrează, dar știm că există cazuri de reinfectări. Având în vedere acest lucru, vei spori măsurile de prevenție, acum că ai trecut o dată prin asta? Cum s-a schimbat atitudinea față de această boala?

C: Voi spori măsurile de prevenție deoarece acest virus prezintă mai multe tulpine și pot oricând să mă reinfectez cu o altă tulpină. Atitudinea mea față de acest virus este foarte serioasă! Respect regulile pe protecție!

Red: Ce îi sfătuiți pe cei care încă sunt sceptici cu privire la acest virus și la cât de agresivă poate fi boala?

C: Sfatul meu ar fi să fie precauți și să respecte regulile de protecție, dar știu că aceste persoane nu vor lua în seamă sfaturile mele până nu vor trece și ei prin această experiență...

Covid 19, în opinia mea, reprezintă un război biologic, iar cei care vor supraviețui acestui virus vor rămâne cu traume, în primul rând emoționale, deoarece de la apariția acestui virus s-au schimbat multe în viața unui om. Planurile, prioritățile au fost restabilite. În al doilea rând, cei care au fost simptomatici rămân cu niște sechele, cu anumite dureri articulare, cu modificarea mirosului și a gustului, iar acest lucru afectează mult calitatea vieții!”

Redacția TTW a discutat și cu I.A, cu vârsta de 34 ani, economist, prima care a avut Covid-19 în familie.

Primul simptom a fost tot lipsa mirosului iar apoi s-a testat. “Nu am crezut că va fi rău, așa că am tratat virusul ca pe oricare altul”.

Totuși, I.A. s-a temut. S-a temut atunci când s-a gândit că îi pot fi afectate simțurile. Iar asta nu se putea ști pe ce prerioadă și nici cât de grav.

Singura mea problemă a fost să nu îmi afecteze creierul, întrucât lipsa mirosului timp de aproape o lună cred că spune despre acest virus că afectează sistemul de recepției și l-am simțit și în sistemul nervos”.

I.A. a primit recomandări de protecției și radiografie pulmonară. În opinia ei, “virusul acesta este mai complex și ne afectează neurologic, de aceea este bine să ne întărim sistemul imunitar ca să poată fi combătut ușor și să nu producă efecte negative asupra organismului. Experiența cu acest virus cred că ne arată că avem un sistem imunitar foarte slab și că alimentele de proastă calitate ce ni se oferă, stresul și pastilele prescrise de medici ne omoară încet și sigur. Problema nu este Covid 19 ci sistemul în care trăim”, declară I.A.

O. în vârstă de 30 de ani este ingier constructor și a avut Covid-19.

Primele semne s-au arătat, în cazul lui, în cursul unei dimineți, când s-a trezit cu dureri de spate destul de agresive. A presupus că durerile vin de la coloană, unde știa că are unele probleme, însă simțea totuși că ceva e diferit. Pe parcursul zilei a început să îi crească și temperatura, ajungând la 37.5-38 °C. A început să aibă frisoane, o tuse ușoară, o iritație în zona mâinii stângi, “unde efectiv nu mai puteam să mai port nici ceasul”.

Red: Care a fost primul lucru pe care l-ai făcut apoi?

O: Imediat cum au apărut aceste semne, m-am autoizolat, am anunțat persoanele cu care am intrat în contact despre situația mea, am încercat să mă hidratez și să-mi monitorizez temperatura corpului destul de des. Am luat și pastile de răceală, în speranța că ar putea fi doar o ușoară gripă”.

"Efectiv nu știu de unde am contactat boala"

Red: Care au fost clipele cele mai grele în lupta cu boala?

O: Este greu de spus care a fost apogeul bolii. Pentru mine exista o teamă foarte mare în ceea ce privește starea celor cu care intrasem în contat, printre care și părinții mei. Totodată, eram pregătit să sun la ambulanță în cazul în care starea mea de sănătate se deteriorează, gând care cumva mă panica în raport cu ce vedeam în media legat de situația spitalelor. Mi-am păstrat o stare de spirit pozitivă pe toată perioada de izolare. Am înțeles că e în puterea mea să mă ajut să depășesc perioada.

"I-am mulțumit lui Dumnezeu că pot să mă tratez acasă și am depășit cu bine cele 15 zile de izolare"

După vindecare O. a mers din proprie inițiativă pentru a face investigații amănunțite.

Au rămas ceva sechele în plămâni, nu foarte grave, dar care vor avea nevoie de monitorizate regulată pe tot parcursul vieții

După întreagă experiență O. încearcă să fie mai atent și spune că a realizat că nimeni nu poate fi “excepția de la regulă” în acest caz.

“Nu sunt în măsură să dau sfaturi. Totuși, este în puterea noastră să observăm foarte ușor ce se întâmplă în jurul nostru. Spitalele sunt pline, oamenii sunt disperați.

"Dacă cel ce citește aceste rânduri a fost ferit de acest virus, îi spun doar că este un mare norocos și cu cât se va proteja mai bine, cu atât îi va fi mai bine. Lui și celor din jurul lui"

 Experiența Covid pentru mine a fost o lecție pe care sper ca am învățat-o și din care pot să trag concluzii.

"Nimănui nu îi este garantată ziua de mâine, însă oamenii au puterea de a ghida viața pe care o duc pe un făgaș corect și sănătos. Sau nu!"

Eu am fost infectat și acum sunt vindecat. Am donat plasmă de două ori, urmează să merg și a treia oară. Și o sa mai merg până voi rămâne fără anticorpi”, a mai spus O. pentru TTW.

Sursa: The Trust Word

#marturiiCovid #covid19 #tineriCovidShare with: