EXCLUSIV

TOP STIRI

Care e rugăciunea cea mai puternică pentru Anul Nou? Interviu TTW cu părintele Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, despre rolul Bisericii în pandemie, despre sărbătoarea lui Moș Crăciun și Nașterea lui Hristos.

22/12/2020 - 20:16

Părintele Tănăsescu explică cititorilor TTW rolul Bisericii în pandemie și despre importanța Bisericii în viața oamenilor, într-un interviu plin de învățăminte, dar și de controverse.

Red.: Este primul Crăciun, după foarte multă vreme, pe care ne va fi greu să îl sărbătorim așa cum eram obișnuiți. Cum vedeți rolul Bisericii în situații extreme de acest fel?

Pr. E. Tănăsescu: Biserica face necazul luminos,  prin Cruce.  Așa că rolul ei este unul de susținere și întărire duhovnicească a credincioșilor. Necazul devine bucurie atunci când ți-l asumi ca jertfă a dragostei față de Dumnezeu și oameni. Credința este anticorpul greutăților. Deja sunt studii care arată că restricțiile au crescut gradul de depresie, frustrare și anxietate din societate. Biserica vine să reducă acest fenomen. Din păcate, chiar și Bisericii i s-au făcut șicane, așa că autoritățile dau semnale că nu le pasă de sănătatea sufletească a românilor.

Red.: Nu este prima sărbătoare sfântă pusă la încercare de pandemia de coronavirus - anul a fost marcat de dezacorduri între Stat și Biserică pe acest subiect. Care ar fi învățăturile de reținut, de ambele părți?

Pr. E. Tănăsescu: Că dialogul e baza democrației și a armoniei în societate. Credincioșii sunt și cetățeni. Din păcate,  pare că aleșii se bat mai mult pe funcții și putere,  decât pentru binele societății. Plus că pare că au ispita de a se crede dumnezei pe pământ.  Restricțiile privind Biserica au fost abuzive, ca și încercările de a se amesteca în cultul intern al Bisericii. N-o spun eu, o spune OSCE, prin expertul din partea României,  Cătălin Raiu, care, de ceva vreme, tot avertizează asupra acestui aspect.  Ce democrație e aceea în care deciziile se iau fără consultarea celor afectați? Ne întoarcem la Stalin, Lenin și alți „salvatori”? Cum românului umorul îi rămâne ultima soluție, am auzit și eu o radiografie clară a momentului: ei fac după capul lor și noi ajungem vai de capul nostru. 

Citește și: Cazul Șoșoacă: Cu adeverința neconformă în Parlament. În ce condiții e legal să nu porți mască.

 

Red.: Ce mai reprezintă, de fapt, Crăciunul, pentru români? E mai mult “Moș Crăciun” sau e mai mult “Nașterea lui Hristos”?

Pr. E. Tănăsescu: E obsedant și obositor de mult Moș Crăciun. Obsedant pentru afaceriștii care-l slăvesc non-stop,  obositor pentru noi, cei care ne-am săturat de idoli. Moșul e bun vector de marketing. Afaceriștii știu că nu-l pot folosi pe Hristos drept agent de vânzări,  așa că l-au inventat pe Moș Crăciun consumerist. Fără consum, nu există vânzări. Și atât de mult se vinde și se cumpără, că s-a umplut gura peșterii lui Hristos de cadouri, de nu se mai vede Pruncul în iesle, ci doar burta aia mare a Moșului. De altfel, problema asta, a economiei pusă mai presus de orice,  e vizibilă în pandemie.

Avem o carantină de formă. Teoretic, carantina înseamnă izolare un anume timp. Dar ni se spune că nu putem opri activitățile economice, că falimentăm. Deci avem o carantină de formă, câtă vreme nu ne oprim.

Red.: În ce mod a fost afectată Biserica de pandemie, în afară de evidenta prezență mai scăzută a credincioșilor la slujbe?

Pr. E. Tănăsescu: Mai întâi, faptul că unii dintre cei dragi au plecat dintre noi, răpuși de coronavirus. Asta cred că doare cel mai mult, pierderea celor dragi. La fel, suferințele îndurate pe patul de spital ale celor care s-au îmbolnăvit, credincioși, preoți și ierarhi, au fost o piatră de încercare.

Apoi, ne-a surprins atitudinea autorităților. Ne așteptam să fie mai cooperante, nu să ia decizii abuzive.

Ne-a luat prin surprindere închiderea bisericilor la începutul pandemiei, și mai ales lipsa accesului credincioșilor la cea mai mare sărbătoare, Învierea. A fost o mare rană, pe care am încercat să o compensăm cumva: e arhicunoscută slujba făcută de Odovanie a IPS Teodosie,  interpretată eronat ca „a doua Înviere”. Nepricepuții râd de ce nu înțeleg: n-au putut înțelege rana și gestul IPS. Dar se miră, ipocrit, că a crescut anxietatea, depresia și frustrarea. Nu le vor rezolva cu luarea în râs a celor sfinte.

Ne îngrijorează creșterea radicalismului și extremismului în comunitățile religioase. Pandemia a adus o serie de nelămuriri ale oamenilor, care nu prea sunt lămurite de autorități. Comunicarea deficitară a oficialităților este, poate, cel mai important factor în creșterea teoriilor conspirației la adresa virusului, tratamentelor, vaccinului, etc. 

Red.: Știință sau Biserică?

Pr. E. Tănăsescu: Știință și Biserică. Prima ne spune cum funcționează lumea, a doua ne spune de ce. Fără una din ele suntem orbi sau șchiopi.

Red.: Cât de importantă credeți că a mai fost pentru români păstrarea contactului cu Dumnezeu în aceste momente?

Pr. E. Tănăsescu: Extrem de importantă. Ce oferă echilibru și stabilitate emoțională sufletului, dacă nu o credință puternică, trăită profund? Cine poate fi tare, dacă nu cel călit în războaiele duhovnicești ale desăvârșirii spirituale? Niciodată confortul, plăcerile sau distracțiile fără măsură nu au fost anticorpi sufletești la necazurile vremii. Fără a avea o viață duhovnicească vie și puternică nu putem învinge provocările momentului.

Și se vede aceasta cu ochiul liber. Primii afectați sufletește de necazurile pandemiei au fost cei mai slabi sufletește. Antidotul e întărirea sufletească. 

Vezi aici prioritățile anunțate de Florin Cîțu după ce a fost desemnat premier

 

Red.: Care credeți că sunt valorile cele mai importante promovate de Biserică în perioadele în care societățile sunt afectate de crize?

Pr. E. Tănăsescu: Dragostea. Care face posibilă jertfa, solidaritatea, răbdarea necazurilor. Cum zice Sf Pavel: „Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte. Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă. Dragostea nu cade niciodată.

Red.: Care ar fi trei dorințe pe care vi le-ați pune pentru români în fața lui Dumnezeu, pentru anul 2021?

Pr. E. Tănăsescu: Sfințenie, dragoste și înțelepciune.  Și, dacă sunt prea grele, măcar răbdare. Este, de fapt, ce ne aduce Nașterea lui Hristos.

Red.: Ce rugăciune recomandați credincioșilor pentru un nou mai bun?

Pr. E. Tănăsescu: Una scurtă și spusă neîncetat, la fiecare respirație: „Iisuse miluiește-mă  pe mine păcătosul”. E ca o stare de prezență în fața lui Dumnezeu,  cum spunea Pr. Arsenie Papacioc. Cine îl caută pe Dumnezeu, le găsește pe toate.

Sursa: The Trust Word

#biserica, #ortodoxie, #crestinortodox, #Crăciun, #MosCraciun, #IisusHristos, #credinta, #rugaciuneShare with: