EXCLUSIV

TOP STIRI

Cinci ani de la tragedia Colectiv. Lanțuri umane și proteste în memoria victimelor din incendiul de la fostul club bucureștean

30/10/2020 - 19:58

Au trecut cinci ani de la tragedia Colectiv, în care 65 de oameni și-au pierdut viața și câteva zeci de persoane încă suferă din cauza arsurilor provocate de incendiu. Printre victime se aflau studenți, jurnaliști, fotografi și artiști. 

La Iași, membrii Ligii Studenților de la Mecanică Iași s-au adunat în Piața Unirii și au protestat în memoria victimelor care au decedat în incendiul din clubul bucureștean. Printre mesajele afișate se numără: „Nu uităm, nu iertăm”, „Corupția omoară oameni”, „Îngeri plecați dintre noi, oameni deveniți eroi”. 

La București, pentru comemorarea victimelor de la Colectiv, câteva sute de persoane au format un lanț uman între Curtea de Apel București și fostul club Colectiv. Au fost afișate și pozele tuturor victimelor. Potrivit unui mesaj al organizatorilor, participanții au păstrat distanța de patru metri între ei, pentru a fi respectate normele de protecție. 

La cinci ani de la incendiul din clubul Colectiv, Klaus Iohannis a promulgat legea prin care costurile aferente tuturor tratamentelor pentru victimele tragediei vor fi plătite de stat, pe toată durata vieții acestora. Președintele României și Ludovic Orban au depus coroane de flori și au aprins candele în memoria victimelor. 

În 2016 au fost trimiși în judecată patronii clubului, cei de la firma de pirotehnie care au organizat focurile de artificii, primarul Sectorului 4, dar și doi angajați ISU. În 2019, Tribunalul București a dat pedepse grele cu închisoarea, de la 13 ani la 2 ani. Sentința a fost atacată, iar din septembrie 2020 a reînceput procesul la Curtea de Apel București. 

 

 Sursa: The Trust Word

#Colectiv #cinci de la Colectiv #incendiu #victime #decese #proteste #lanț uman #Iași #BucureștiShare with: