EXCLUSIV

TOP STIRI

Cum a fost Iașul în zi sărbătoare, cu un pelerinaj de Sf. Parascheva marcat de dispute între Biserică și Guvern pe tema Covid-19. Filmul zilei, în reportajul TTW

15/10/2020 - 08:02

În contextul stării de alertă, pentru prima dată a fost anulat pelerinajul de  Sfânta Parascheva, iar la racla Cuvioasei au putut ajunge doar cetățenii cu domiciliul sau reședința în municipiul Iași. O parte dintre oamenii cu reședința sau domiciliul în municipiul Iași au refuzat acest privilegiu, din respect pentru cei care nu ar putea ajunge în fiecare zi să atingă racla Sfintei Parascheva și au privit de după gard sărbătoarea. După lungi încercări și rugăminți ale oamenilor, dar și după protestele din ultimele zile, autoritățile au cedat și le-au permis tuturor accesul la moaște.

Iașul a devenit, pe parcursul zilei, un oraș al contrastelor, cu oameni care respectă măsurile de siguranță în perimetrul destinat ieșenilor și oameni, veniți din alte județe, care nu poartă masca de protecție și se îngrămădesc la protestele organizate împotriva autorităților. Își cer drepturile și „vor să fie lăsați la Sfântă”. 

 

Foto: Andrei Luca

 

Foto: Andrei Luca

 

Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită pe 14 octombrie, la Iași, și anual vin la sărbătoare peste 20.000-25.000 de credincioși din toată țara. Anul acesta, lumea poartă mască, lăsând doar ochii și lacrimile la vedere și spre deosebire de anii trecuți, acum s-au format mai multe cozi, cea din curtea Mitropoliei și cele de la porți, acolo unde credincioșii se adună și se închină. Oameni simpli, care vor doar să se roage la Sfânta Parascheva au ajuns să spere că vor fi lăsați să intre la racla Cuvioasei. 

Foto: Andrei Luca

 

 

Bulevardul Ștefan cel Mare este plin de oamenii care vin și pleacă, se opresc, își fac cruce, fac o poză și pleacă, însă la porți sunt credincioșii care așteaptă un semn, așteaptă o minune și un jandarm care să vină să le spună că au acces să intre. Unii se descurajează și plecă imediat după rugăciune, alții își sună rudele cu video ca să vadă ce se întâmplă la Iași, mulți le cer voluntarilor să fie lăsați în curtea Catedralei Mitropolitane. Toți par neputincioși. 

 

„Să pui florile astea la Sfântă în față!”

 

În fața Mitropoliei sunt sute de flori, lăsate de oamenii care nu au buletin de Iași, dar vor ca acestea să ajungă la Sfântă. O doamnă dă printre gratiile gardului un buchet de flori și se roagă de cei de la coadă să le lase la Sfânta Parascheva, la raclă. Apoi, pleacă, dar nu acasă. Merge să vadă dacă are vreo șansă să intre, s-o lase un jandarm cu inimă mare să se roage și s-o atingă pe Sfântă. 

„Niciodată nu a fost închis, dar păcatele noastre ne despart de Dumnezeu”

The Trust Word a vorbit cu pelerinii. Unii dintre ei au început chiar să plângă în timp ce ne povesteau experiența de anul acesta de la moaște.

Tineri care ar fi vrut să poată intra, însă nu le este permis, tineri care se întreabă de ce ar alege virusul oamenii care pot fi credincioși și oameni care priveau de departe spre curtea Mitropoliei, chiar dacă au buletin de Iași, din respect pentru cei care sunt privați de dreptul de a ajunge la raclă. Mulți își vor drepturile și deși nu au participat la protest consideră că li s-a făcut o nedreptate, că nu ar fi trebuit să existe această sărbătoare fără toți credincioșii, le dau dreptate celor care au protestat și le pare rău că acest comportament și aceste manifestații nu au atras îndeajuns atenția autorităților. Oameni care nu vor să fie privați de dreptul a fi credincioși, în țara lor, la o sărbătoare așa mare. Bunici venite cu nepoții de mână, mame tinere cu bebeluși în brațe, femei bătrâne și bolnave așteaptă să intre la Sfânta Parascheva să se roage, însă sunt ținute la poartă, privind printre gratii și întinzând fire de busuioc jandarmilor, așteptând ca aceștia să se întoarcă. Mai vezi, din când în când, jandarmi care iau copiii și îi duc la raclă, apoi îi aduc înapoi la părinți, în rest, lumea așteaptă, ascultă slujba și se roagă. 

Foto: Andrei Luca

 

Foto: Andrei Luca

 

Iașul e în sărbătoare, însă e trist. O bătrânică spune așa „Cei care merg la raclă, se bucură. Noi suferim aici și ne doare că nu mergem la Sfântă atunci când e ziua ei. Nu te lasă să-ți plângi necazul, suferința. Niciodată nu a fost închis, dar păcatele noastre ne despart de Dumnezeu”.

Majoritatea pelerinilor, întrebați ce părere au despre faptul că la racla Sfintei Parascheva pot intra doar cei care au domiciliul sau reședința în municipiu, au răspuns că nu sunt de acord cu măsurile impuse și că ar trebui ca toată lumea să fie lăsată să intre să se roage. „Mi-ar fi plăcut să vină toți în număr foarte mare și să intre în Catedrală pentru că e dreptul lor să se închine”, recunoaște Diana.

 

Coadă pentru acces la Sfânta Parascheva

The Trust Word a vorbit și cu Alexandru Cucoș, un tânăr care privește lumea ce se adună în fața Mitropoliei, uneori vorbește la telefon, alteori face poze. Alexandru este, însă, de părere că nu ar trebui ca oamenii să vină din toată țara, la Iași, în aceste condiții de pandemie. „Mi se pare lipsă de respect pentru toate eforturile care au fost depuse până acum, în ultimele luni”, susține tânărul despre cei veniți din alte județe și care au asistat la proteste. 

Spre după-amiază, câteva sute sau chiar mii de oameni care nu erau lăsați până acum să meargă la raclă să se închine au fost lăsați în perimetrul special amenajat. Înainte de acest anunț, se auzea la porți că sunt lăsați să treacă chiar dacă nu sunt din Iași, dar nimeni nu dădea un semn oficial. 

Pelerinajul Sfintei Cuvioase Parascheva s-a desfășurat pentru prima dată în condiții speciale, de pandemie, și nu toată lumea a ajuns la racla Cuvioasei. În semn de solidaritate, autoritățile le-au permis oamenilor să intre în incinta Mitropoliei pentru a se ruga, deși nu aveau buletin de Iași. Zilele acestea, pelerinajul a fost cel mai disputat subiect pe tema Covid-19, iar The Trust Word a surprins ziua de 14 octombrie în imagini și audio. 

În ciuda disputelor, a trăirilor contradictorii, a eforturilor individuale și colective, avem credința că lucrurile vor reveni la normal.
 

Sursa: The Trust Word

#Sfânta Parascheva #pelerinaj #pelerini #coronavirus #restricții #credincioși #Biserică #Guvern #Iași #Mitropolia Moldovei și BucovineiShare with:

CITESTE MAI MULT

ARHIVA

2021 Jul