EXCLUSIV

TOP STIRI

Sondaj: Care este percepția publică cu privire la vaccinare în contextul pandemiei de Covid-19?

29/11/2020 - 12:01

Euro Comunicare a realizat un sondaj de opinie la nivel național, în perioada 13-25 octombrie, despre percepția publică cu privire la vaccinare în contextul pandemiei de Covid-19. Sondajul a fost realizat în urma răspunsurilor din mediul online ale populației adulte, neinstituționalizate, iar eșantionul este de 1006 subiecție. 

Potrivit eurocomunicare.ro, există persoane care sunt reticente la vaccinare și care „din lipsa unor informații clare și din cauza unei infrastructuri neperformante (cum ar fi disponibilitatea vaccinurilor, centre de informare despre vaccinare), ezită să se vaccineze sau amână momentul”. 

Sondajul a fost realizat în jurul a cinci teme: 

  • intenția/disponibilitatea persoanei de a se vaccina împotriva noul coronavirus;
  • atitudinea față de vaccinare;
  • vulnerabilitatea la narațiuni conspiraționiste despre Covid-19 sau la narațiuni înșelătoare/imprecise/incomplete despre vaccinuri;
  • obiceiurile de consum și 
  • încrederea în instituții. 

Rezultatele preliminare ale sondajului arată că „respondenții sunt mai degrabă nehotărâți cu privire la vaccinare, media răspunsurilor înclinând ușor spre „da” (vaccine hesitancy)”.

Persoanele care doresc mai mult vaccinarea: 

  • au vârsta peste 55 de ani; 
  • sunt bărbați; 
  • au studii superioare; 
  • consideră că măsurile de prevenție sunt eficiente.
  • sunt consumatori moderați sau avizi de știri. 

Rezultatele preliminare în ceea ce privește credința în narațiuni înșelătoare/imprecise/incomplete despre vaccinuri, arată că aceasta „se situează la un nivel mediu. Respondenții nici nu resping aceste narațiuni, nici nu le consideră complet adevărate”.

Persoanele cele mai înclinate să le creadă au un consum intens de informații din media (6-7 zile pe săptămână).

Pentru afirmația „vaccinurile sunt eficiente în prevenirea unor boli grave”, respondenții cu studii superioare se situează la scala 5,46, în timp ce respondenții fără studii superioare la scala 5,21.

În ceea ce privește încrederea în media, sondajul arată că a scăzut încrederea în toate tipurile de media (cu excepția ziarelor tipărite și online, care este staționară), cel mai mult scade încrederea în programele TV și, în prezent, încrederea în site-urile specializate (ex. site-ul OMS) este cea mai mare.

Răspunsurile sunt exprimate în cifre, de la 1 la 7, unde 1 reprezintă dezacordul, exprimat în funcție de întrebare: sigur nu/dezacord total/complet fals/total ineficiente/foarte rar/nu am încredere deloc/în foarte mică măsură și 7 reprezintă acordul, exprimat în funcție de întrebare: sigur da/complet de acord/complet adevărat/total eficiente/foarte des/am încredere totală/în foarte mare măsură. 


Sursa: The Trust Word

#sondaj #vaccinare #coronavirus #încrederea în media #idei conspiraționisteShare with: