POLITICA

POLITICA

SOCIAL

TOP STIRI

TRUST THIS

EXCLUSIV

The Trust Word: Săptămâna pe scurt

12/09/2020 - 10:43

 • România depășește 100.000 de îmbolnăviri de Covid-19
 • Elevii din 238 de şcoli încep cursurile în scenariul roşu
 • Raport OLAF. România, cele mai multe dosare de fraudă cu fonduri europene în 2019
 • S-a înființat Poliția Școlară, alcătuită din 270 de polițiști. Misiunea lor, să combată violența în școli; 
 • SUA: Jurnalistul Bob Woodward face publice înregistrări care ar arăta că Donald Trump știa încă din 7 februarie că noul coronavirus este periculos, foarte contagios și „de cinci ori mai mortal decât gripa”

Săptămâna aceasta cel mai frecvent subiect dezbătut de către opinia publică a fost începutul anului școlar 2020. Pe 14 septembrie copiii trebuie să revină la școală într-un fel sau altul, indiferent că vorbim despre o formă de învățământ online, hibrid sau față în față. Astfel, ziarulfinanciar.ro anunță că elevii din 12.610 de şcoli vor merge fizic la ore,  4.892 de unităţi de învăţământ se încadrează în scenariul galben, iar 238 de şcoli încep cursurile în scenariul roşu. Tot în contextul începerii noului an școlar, Grupul de Comunicare Strategică a transmis o serie de reguli și recomandări pentru elevi și părinți, în vederea începerii școlilor. Printre acestea regăsim următoarele: 

 • Evitarea transportului în comun; 
 • Purtarea măștii; 
 • Păstrarea distanțării sociale atât în ore, cât și în pause; 
 • Igienizarea mâinilor folosind apă, săpun și dezinfectant; 
 • Elevii cu simptome de boală NU trebuie să se prezinte la școală, iar părinții au obligația de a anunța unitatea de învățământ, precum și medicul de familie.
 • Părinții/ însoțitorii care conduc elevii la școală NU pot intra în instituția de învățământ decât în situații excepționale, cu aprobarea prealabilă a conducerii școlii.
 • Elevii care fac parte din grupe de risc în ipoteza infectării cu noul coronavirus (COVID-19), sau locuiesc cu persoane care se află în grupele de risc, pot face școala online, pe baza unei solicitări din partea părinților, în urma unei adeverințe medicale din partea medicului de familie sau a medicului curant.

Joi, președintele Klaus Iohannis a declarat că îi încurajează pe părinți să își trimită copiii la școală, anunță digi24. Acesta a menționat că preocuparea și îngrijorarea părinților legate de începerea școlii în condiții de pandemie, sunt legitime, dar susține că decizia de a începe anul școlar este una „corectă și necesară”. Tot joi, Ministerul Sănătății a anunțat,  înainte de începerea școlii în plină pandemie, că până la finalul anului va identifica resursele financiare necesare pentru a reduce deficitul de personal medical în școli, de fondurile respective urmând să beneficieze autorităţile locale pentru plata medicilor și asistenților școlari care vor ocupa noile posturi.

Tot în contextul începerii noului an școlar, viceprimarul cu atribuții de primar, Voicu Paul, a anunțat pe contul său de Facebook că  avut o întâlnire cu directorul DSP Alba, Alexandru Sinea în care a stabilit că educatorii, învățătorii și profesorii din Alba Iulia, dar și restul angajaților din instituțiile de învățământ din oraș vor fi testați pentru COVID-19, la inițiativa primăriei, înainte de începerea școlii, anunță G4Media.ro

Joi, guvernul a anunțat că va adopta luni hotărârea privind prelungirea stării de alertă, care va conține și măsurile de protecție sanitară necesare organizării alegerilor locale în condiții de epidemie, transmite Agerpres.

Miercuri; Ministerul de Finanțe a publicat o notă confidențială trimisă în octombrie 2019 de ministrul PSD Eugen Teodorovici Cabinetului Dăncilă, prin care acesta cere reanalizarea creșterii pensiilor cu 40%, pentru a nu fi depășit deficitul bugetar. În finalul notei, actualul ministru al Finanțelor În finalul notei, Eugen Teodorovici adresează guvernului rugămintea “de a dispune demersurile necesare astfel încât prin orice inițiativă legislativă să se evite angajarea de cheltuieli publice suplimentare”, anunță biziday

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat înființarea unei noi structuri în cadrul Poliției Române. Aceasta se va numi Direcția pentru Siguranță Școlară și va coordona toate acţiunile de combatere a infracţionalităţii şi va dispune prezenţa poliţiştilor de ordine publică, rutieri, a jandarmilor şi a Poliţiei Locale pentru funcţionarea şcolilor în condiţii de siguranţă, anunță observatornews.ro.

Social 

Săptămâna aceasta, România a depășit pragul de 100.000 de îmbolnăviri de la începutul pandemiei. Astfel, astăzi, 12 septembrie a.c., în țara există un total de 102.386 de cazuri, dintre care 42.811 au fost declarați vindecați. Totodată, 4.127 de persoane au decedat din cauza infecției cu Covid-19.

Un tânăr care a contactat  noul coronavirus, SARS-CoV-2 a povestit într-o postare pe facebook  experiența sa până în a 12-a zi petrecută în spital. Acesta a relatat cum, la locul de muncă, el a fost singurul infectat cu Covid-19, acest lucru datorându-se faptului că a purtat masca de protecție continuu la birou, fără excepție. 

The Trust Word a ilustrat câteva date publicate de Societatea Internațională de Encefalită Autoimună (IAES), care privesc importanța distanțării sociale și a măștii de protecție în procesul de răspândire coronavirusului. 

Infografic The Trust Word: Riscul de transmitere a SARS-CoV-2
Infogram

Puteți citi mai multe detalii accesând link-ul acesta: Infografic masca de protecție 

Distanțare socială
Infogram

Pentru a vizualiza infograficul și detaliile despre acesta puteți accesa link-ul acesta: Infografic distanțare socială

Vineri seara, după o ședință de consiliu profesoral din Galați,  30 de profesori au intrat în izolare, transmite g4media. Inspectorul școlar general din Galați, Atanasiu Onuț, a declarat că “a avut loc un consiliu profesoral la Liceul “Anghel Saligny”, la care a participat și o profesoară de la Liceul particular “Marin Coman” din Galați. Doamna spre seară a văzut că nu se simte foarte bine și, fiind și însărcinată, a mers la spital, unde a fost depistată pozitiv”.

Un raport emis de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) anunță că  România este țara împotriva căreia în 2019  au fost soluționate cele mai multe investigații privind managementul și cheltuirea fondurilor europene. Mai mult de o zecime din totalul de 100 de dosare se referă la fraude cu fonduri europene în țara noastră, potrivit raportului OLAF pe 2019, scrie digi24.ro

Externe

Situația tensionată din Belarus a făcut ca ambasadorii mai multor țări din Europa să se solidarizeze cu ultimii opozanți ai președintelui Lukașenko. Astfel, ambasadorii din România, Lituania, Suedia, Cehia, Austria și alte state europene au mers miercuri acasă la Svetlana Alexievici, membru al Consiliului de Coordonare al opoziţiei din Belarus, pentru a preveni o eventuală arestare a acesteia, transmite presa din Lituania.

În Statele Unite ale Americii jurnalistul Bob Woodward  a anunțat că va face publice înregistrări care ar arăta că Donald Trump știa încă din 7 februarie că noul coronavirus este periculos, foarte contagios și „de cinci ori mai mortal decât gripa”. Informațiile se găsesc în cartea lui Woodward intitulată Rage, care va fi publicată pe 15 septembrie și fac parte dintr-o serie de 18 interviuri pe care jurnalistul a făcut-o cu președintele, anunță biziday.

Sursa: The Trust WordShare with: