POLITICA

SOCIAL

TOP STIRI

TRUST THIS

STIRI

EXCLUSIV

The Trust Word: Săptămâna pe scurt

19/09/2020 - 10:03

Cele mai importante știri ale săptămânii:

  • Prima zi de școală, după șase luni de pandemie, începe cu incertitudini, temeri și lipsuri
  • „Ziua în care PSD aruncă în aer bugetul”. Comisiile din Parlament au adoptat majorarea pensiilor cu 40% și alte măsuri cu impact bugetar
  • Explozie de infecții cu noul coronavirus, în ultimele 24 de ore. Record absolut de bolnavi COVID-19 de la începutul pandemiei
  • Un primar și-a umilit fetița, ținând-o dezbrăcată cu fața la perete și cu mâinile ridicate, forțând-o să ceară scuze
  • Curtea Constituțională a respins sesizarea guvernului referitoare la moțiunea de cenzură: În Parlament se poate depune o moțiune și în sesiune extraordinară, iar votul se poate da și în altă sesiune decât cea în care a fost depusă moțiunea

După șase luni de pandemie, trei milioane de copii au început, în condiții speciale, școala. În 12.423 de şcoli, elevii pot merge fizic la cursuri, în timp ce în 4.915 va fi adoptat scenariul hibrid de învăţare. La nivel național, în 262 de şcoli elevii vor învăţa exclusiv online.

Potrivit digi24, aproape 150 de dascăli s-au pensionat în regim de urgenţă cu câteva zile înainte de începutul anului şcolar. Alți aproape 300 sunt deja infectați cu noul coronavirus, sunt plasați în carantină și circa 100 sunt internați în spital.

În mai multe școli din țară au fost raportate cazuri de coronavirus iar la unele unități de învățământ s-a decis chiar suspendarea cursurilor fizice și trecerea la scenariul roșu. Liceului Teoretic „Ovidius” din Constanța a fost închis la o zi după începerea anului școlar, după ce patru angajați au fost confirmați cu COVID-19. Și în două unităţi de învăţământ din Alba, ambele din municipiul reşedinţă de judeţ – Alba Iulia, au fost suspendate cursurile, și activat scenariul roşu în urma depistării mai multor cazuri de infectare cu COVID-19 în rândul cadrelor didactice. În Arad, conform situaţiei comunicate de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad, cinci elevi au fost spitalizaţi, joi dimineaţă, din cauza COVID-19, iar alţi 82 sunt în carantină sau izolare.

Un primar PNL și-a umilit fetița, ținând-o dezbrăcată cu fața la perete și cu mâinile ridicate, forțând-o să ceară scuze, anunță g4media. Traian Ogâgău este primarul PNL al orașului Sângeorz-Băi și candidat pentru un nou mandat la alegerile din 27 septembrie. În filmarea dată publicității se vede și se aude cum fetița repetă mecanic, printre lacrimi, ceea ce-i cere tatăl: „Nu mai sunt obraznică. Nu mai supăr pe mama și pe tata”, „O să fac exerciții și o să învăț”, „Sunt cea mai obraznică fată din hotelul ăsta” etc. În același timp, tatăl îi cere să nu-și lipească mâinile de perete. Ogâgău a avut mai multe reacții pe facebook, justificându-și atitudinea ca pe un drept al său de „părinte”. 

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a deschis un dosar penal pentru rele tratamente aplicate minorului, în urma materialului video apărut în presă în care primarul oraşului Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău, îşi umilește fetiţa. „În urma verificărilor efectuate la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud de către poliţişti, a fost întocmit un dosar de cercetare penală, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa”, a transmis joi după-amiază purtătorul de cuvânt al IPJ, Crina Sîrb, anunță g4media.

Luni, Guvernul a prelungit pentru încă 30 de zile starea de alertă. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a votat, prin Hotărârea 45/2020, propunerea către Guvern a măsurilor care să fie luate în timpul campaniei și în ziua votului. Astfel, potrivit digi24, Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a anunțat că alegătorii vor trebui să se dezinfecteze la intrarea și ieșirea din secția de vot, iar cartea de identitate va trebui atinsă doar de ei. De asemenea, proiectul de hotărâre mai prevede posibilitatea organizării de demonstrații în limita a 100 de persoane.

Curtea Constituțională (CCR) a respins marți pe fond, cu unanimitate de voturi, sesizarea Guvernului Orban împotriva moțiunii de cenzură depusă de PSD, stabilind, pe de o parte, că o moțiune de cenzură poate fi depusă inclusiv în sesiune extraordinară și, pe de altă parte, că votul pe o moțiune poate fi dat și în altă sesiune decât cea în care a fost depusă, au declarat pentru g4media.ro surse din cadrul CCR. 

După 9 ani de la începutul lucrărilor și o întârziere de 5 ani, metroul din Drumul Taberei a fost inaugurat. Noua linie de metrou a fost inaugurată de către președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban. Magistrala de metrou M5 este o „mare realizare„ şi risca să devină „o legendă a amânărilor”, a declarat Iohannis potrivit știrilor protv. Tot în această săptămână a avut loc inaugurarea unui nou tronson din Autostrada Transilvania, Iernut-Chețani, care are o lungime de 18 kilometri. Klaus Iohannis a participat la inaugurare și a declarat, potrivit digi24, că lucrările de infrastructură trebuie să se desfășoare într-un ritm mai rapid, pentru că vor ajuta la relansarea economică a României. 

În contextul lucrărilor de infrastructură, și Gabriela Firea a anunțat că sâmbătă va fi deschis şi dat circulaţiei Podul Ciurel-Nod Virtuţii, cea mai mare lucrare de infrastructură realizată în ultimii 30 de ani în Bucureşti. Potrivit g4media, edilul a declarat că „proiectul, început acum 14 ani, a stat aproape 10 ani în tribunale, o pierdere pentru bucureşteni care se traduce financiar în 10 milioane de euro plătiţi în plus”. 

Miercuri, parlamentarii din comisiile reunite de buget și finanțe din Parlament au votat pentru majorarea pensiilor cu 40%, deși inițial, votul urma să fie dat pentru  abrogarea articolului din legea privind rectificarea bugetară în care se prevedea majorarea cu doar 14%. Dacă forma adoptată în comisii trece și de votul din plenul reunit, pensiile trebuie majorate cu 40%. La vot nu a participat nimeni din PNL, iar singurul vot împotriva amendamentelor PSD a fost dat de către deputatul USR, Claudiu Năsui, anunță digi24

Social

The Trust Word a realizat un interviu cu Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă. În cadrul acestuia, Dumitru Chisăliță a discutat despre înființarea asociației, despre relația dintre aceasta și ANRE, despre viitorul energiei pe plan internațional, dar și despre piața energiei electrice în România și despre lipsurile din domeniu. Interviul poate fi citit în întregime accesând link-ul următor: Interviu The Trust Word: Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Săptămâna aceasta, în România, au fost raportate cele mai multe cazuri de infectare cu coronavirus. Până pe 16 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 107.011  cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Ultimul record negativ al infecțiilor cu coronavirus a fost pe 27 august, când au fost raportate 1.504 cazuri noi.

Până astăzi, 19 septembrie, au fost raportate 1.333 cazuri noi de Covid-19, din 23.030 de teste efectuate.

Primarul comunei Deveselu, Ion Aliman, a murit, joi dimineață, din cauza COVID-19, la Spitalul Colentina din Capitală, relatează presa locală din Olt. Potrivit g4media, Aliman fusese confirmat cu noul coronavirus, la începutul lunii septembrie, când a fost internat la Spitalul Municipal Caracal. Ulterior, la cererea familiei, el a fost transferat la Spitalul Colentina din Capitală, potrivit Gazeta Nouă.

Vineri, Institutul Național de Sănătate Publică a publicat noi definiții de caz pentru infecția cu Sars-Cov-2 și ordinea de prioritate la testarea pentru aceasta. În premieră, instituția a prezentat pierdea gustului și a mirosului ca indiciu de infectare cu coronavirus. În schimb, pentru a fi considerată suspectă de COVID-19, o persoană trebuie să aibă mai multe simptome, nu doar unul, cum era până acum, informează g4media

Externe

Marți, șeful diplomaţiei europene a anunțat că Uniunea Europeană nu-l mai recunoaşte pe Aleksandr Lukaşenko ca preşedinte al Belarusului şi se pregăteşte să impună importante sancţiuni responsabililor regimului din țară, scrie g4media.ro. De asemenea, Parlamentul European (PE) a adoptat joi o rezoluţie prin care nu-l mai recunoaşte pe Aleksandr Lukaşenko drept preşedinte al Belarusului, care ulterior a fost calificată de Minsk drept „agresivă”, „îndepărtată de realitate” şi „dezechilibrată”. Pe de altă parte, mai multe state membre ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), printre care şi România, au constituit o misiune de experţi independenţi pentru investigarea încălcării drepturilor omului şi fraudelor electorale în Belarus.

Sursă: The Trust WordShare with: