SOCIAL

TOP STIRI

STIRI

EXCLUSIV

Interviu TTW. Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă: La noi, consumatorii sunt departe de a simți piața de energie electrică, și din acest motiv putem spune că suntem departe de a fi la nivelul de funcționalitate a unei piețe

18/09/2020 - 19:06

Dumitru Chisăliță este absolvent al Facultății de Inginerie, pofilul Inginerie Economică, specializarea Ingineria și managementul sistemelor de producție, din cadrul Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu. În anul 2005 a înființat Asociația Energia Inteligentă, unde împreună cu o echipă de experți în domeniul energiei electrice a gazelor naturale aduce pe agenda publică problemele cu care se confruntă România la capitolul energie. 

  • Cum a pornit ideea înființării Asociației Energia Inteligente? 

Ideea a pornit în anul 2005, când eram implicat într-o activitate la Bruxelles, dar și în cadrul Ministerului, unde am coordonat Comitetul de Elaborare a Strategiei Energetice a României, și era, totodată, momentul când se începea liberalizarea pieței energiei electrice și a gazelor naturale pentru consumatorii noncasnici. În acel moment, venind și cu experiența de la Bruxelles, unde sunt trei comisii de lucru, mi-am dat seama cât de greu le va fi românilor în general, și mai ales societățile comerciale să facă față acestei noi ere spre care ne îndreptăm. Atunci m-am hotărât să adun câțiva colegi experți în energie cu care am lucrat în Comisia pentru Elaborarea Energiei Electrice, care la rândul lor proveneau din ramuri diferite: Transelectrica, zona de furnizare de energie electrică, de producere de energie electrică, zona de cărbune, zona de transport al gazelor naturale, și practic i-am convins să continuăm proiectul la nivel oficial, dar de această dată, dintr-o perspectivă, neguvernamentală, a unui ONG, având două direcții: pe de o parte să încercăm să venim cu niște analize obiective asupra sectorului energiei și pe de altă parte încercarea de a veni cu propuneri concrete de depășire a unor situații sau de pregătire a viitorului. Ulterior am început caravana „Preț corect la gaze”, care a însemnat deplasări în multe orașe din toată România, unde am discutat cu foarte mulți consumatori casnici și noncasnici despre ce înseamnă liberalizarea gazelor. Practic, până la începutul pandemiei noi am continuat această caravană. 

O piață fără consumatori activi e departe de a fi o piață perfect funcțională. 

  • Ca expert în energie, cum vedeți piața energiei electrice în România? Care credeți că sunt soluțiile prin care piața energetică românească să poată ține pasul cu contextul mondial? 

Din păcate, noi suntem puțin rămași în urmă, atât din perspectiva capacității de producție a energiei electrice, cât și din perspectiva pregătirii consumatorilor. La noi, consumatorii sunt departe de a simți piața de energie electrică, și de aici putem spune că suntem departe de a fi la nivelul de funcționalitate a unei piețe. Pentru ca o piață să funcționeze e normal să existe reguli, e normal să existe instituții, dar în primul și în primul rând este nevoie de jucători, care sunt cei care vând energie electrică și cei care o consumă. La nivelul consumatorilor, din păcate, nu ne ridicăm la nivelul de activitate al consumatorilor din piețele vest-europene. O piață fără consumatori activi e departe de a fi o piață perfect funcțională. 

În Viena există un simulator de vânzare-cumpărare a energiei electrice, unde copiii învață prin joacă complexitatea procesului de vânzare cumărare a energiei.

  • Când credeți că este necesar să înceapă educația omului în ceea ce privește energia electrică și de ce considerați că aceasta este importantă? 

O astfel de conștientizare trebuie să se facă cât  mai specific și cât mai devreme, tocmai datorită faptului că a înțelege cum funcționează o piață de energie electrică este un proces nu neapărat simplu și în general necesită timp. Ca să vă dau un exemplu simplu, în Viena există un simulator de vânzare-cumpărare a energiei electrice, unde copiii învață prin joacă complexitatea procesului de vânzare cumărare a energiei. Așa trebuie abordată situația, prin joc. 

  • Mass-media și oamenii reacționează pozitiv la materialele realizate de Asociația Energiei Inteligente. Ați primit răspunsuri de orice fel și de la ANRE cu privire la acestea?

Din păcate, una din dorințele mele atunci când lucram în zona instituțională, în zona Ministerului, era introducerea în România a guvernanței instituționale, care presupune ca oamenii din instituții să înțeleagă că lucrul cu presa, cu ONG-urile sau cu oamenii, sunt niște elemente normale. Dacă cineva nu are neapărat aceeași părere cu tine, acest lucru nu înseamnă că e dușmanul tău, ci pur și simplu are o idee care e diferită de a ta și în primă fază aceasta trebuie citită sau analizată. Și din păcate, în România, în toate instituțiile, acest lucru întâmplă foarte des. Ori nu așa poți să faci pași înainte, în atingerea unor ținte care sunt deja la nivel european. ANRE-ul este, din păcate o instituție care nu colaborează, în general decât instituțional sau sub diverse amenințări. Nici la materialele care au fost trimise exclusiv ANRE-ului, nici la opiniile care au fost exprimate liber, nici la petițiile pe care le-am realizat și postat, nu am primit un răspuns, iar din experiența mea, care am activat în instituțiile de gazelor sau din zona energiei electrice, această atitudine nu este doar către noi, ci este o atitudine adresată și societăților comerciale, și altor ONG-uri. 

Ideea la care ar trebui noi să ne gândim este conceptul de energie inteligentă

  • Care este părerea dumneavoastră despre energia verde? Poate sau nu aceasta să fie o sursă utilă și pe termen lung pentru România?

Dacă mi-ați fi adresa această întrebare cum 15 ani v-aș fi spus foarte multe lucruri bune despre energia verde. În acești ani am lucrat foarte mult cu energia verde, însă că ideea la care ar trebui noi să ne gândim este conceptul de energie inteligentă. Din punctul meu de vedere, conceptul de energie verde este depășit, pentru că el era specific anilor 2000, 2010. Pentru cei care lucrează de foarte mult timp cu energie verde e clar că există și foarte multe elemente deficitare, și care țin de ceea ce înseamnă lipsa continuității energiei verde: acum o ai, peste jumătate de oră nu o mai ai. Atunci e nevoie de o energie inteligentă care să maximizeze în permanență energia pe care o ai la dispoziție în acel moment, ținând cont de de o serie de elemente cum ar fi protejarea mediului, capabilitatea socio-economică, adică posibilitatea de plăti și susține o astfel de tehnologie. 

În 2050 energia electrică va domina categoric, indiferent de forma de utilizare: iluminat, casnic, încălzire sau apă caldă

  • Cum vedeți viitorul domeniului energiei electrice pe plan internațional? 

Din punctul meu de vedere, energia electrică va domina viitorul, indiferent că modul de producere al acestei energii va fi bazat pe energie verde, hidrogen sau fuziune nucleară sau pe resurse fosile care vor fi dotate cu resurse speciale de captare a dioxidului de carbon. Vedem că tot mai mult această energie pătrunde în zona de locomoție, în zona de mobilitate, o zonă care până acum doi-trei ani de zile aproape că era science fiction și atunci, din punctul meu de vedere ea va domina viitorul. Aici aș puncta inclusiv dezvoltările puternice care au fost în ultimii ani, în zona de încălzire, în special încălzire radiativă, care folosește energia electrică. Cred că în 2050 energia electrică va domina categoric, indiferent de forma de utilizare: iluminat, casnic, încălzire sau apă caldă. 

Sursa: The Trust WordShare with: