SPORT

LIFESTYLE

EXCLUSIV

TOP STIRI

Copiii viitorului: Interviu TTW cu micii șahiști care înving seniori

25/11/2020 - 21:50

Șahul, sportul care dezvoltă frumos inteligența, capacitățile cognitive și chiar caracterele este accesibil și celor mici, care adesea reușesc chiar să ajungă la nivelul sau să doboare performanțele seniorilor.

De-a lungul timpului au fost mulți jucători renumiți, care au început și au realizat performanțe, copii fiind. Jose Capablanca din Cuba a învățat regulile la 4 ani, iar la 13 ani aproape ca îl învingea pe campionul cubanez, iar Paul Morphy, din SUA, la 9 ani era considerat printre cei mai buni jucători în New Orleans, pentru ca la numai 21 de ani să fie considerat cel mai mare jucător de șah al tuturor timpurilor. Magnus Carlsen din Norvegia a intrat în istorie la doar 13 ani. La această vârstă a fost desemnat al treilea din cei mai tineri mari maeștri ai șahului. În 2010, când avea 19 ani, a devenit cel mai tânăr jucător care a reușit să urce pe locul 1 în topul mondial FIDE (Federația Internațională de Șah).

Și pentru că și în România se face performanță, iar talente există din plin, am stat de vorbă cu doi dintre copiii de la Clubul Sportiv Municipal Galați, care joacă șah și care deja au uimit cu performanțele lor.

Dragoș Ștefan Leu are 9 ani și a început șahul de la vârsta de 6 ani, la CS Șah Club Galați, sub îndrumarea lui Adrian Ion Smărăndoiu, debutând la Cupa 1 Decembrie Galati. La numai 3 luni de la debut câștiga și primul concurs: Cupa Genius sub 6 ani, Dragoș câștigând până acum 7 concursuri, în alte 5 clasându-se al II-lea și în alte două al III-lea, ultima performanță notabilă fiind locul al IV-lea la Cupa de toamna Brăila-concurs de seniori.

“O zi din viața lui Dragoș arată în mare parte ca a oricărui alt copil... merge la școală, deseori doarme la prânz, își face lecțiile, iar seara are antrenament la șah. Antrenamentul durează aproximativ 2 ore timp de 5 zile pe săptămână. În timpul liber, citește, se uită la filme sau se joacă cu prietenii lui”, a declarat mama lui, pentru thetrustword.com.

Dragoș a descoperit șah-ul la școală pe când era în grupa pregătitoare. Deși avea doar o oră de șah pe săptămână, părinții au remarcat ca acasă el reproducea din memorie anumite poziții învățate la școala.

“Așa că, am căutat un profesor de șah care să îl poată iniția pe Dragoș în tainele sportului minții, antrenor cu care Dragoș are astăzi o relație specială. E vorba de d-l Adrian Smărăndoiu. Deci da, și-a dorit foarte tare să joace șah”, ne-a mai spus mama sa.

Pandemia l-a îndepărtat într-o oarecare măsură de tabla de șah, însă nu cu totul. Deși au fost luni în care nu a interacționat fizic cu antrenorii ori cu alți colegi, Dragoș și-a continuat pregătirea în mediul online. Așa a descoperit site-ul chess.com unde a jucat tot felul de turnee online sau chiar s-a antrenat rezolvând exerciții și diagrame. Își dorește foarte tare însă să poată participa din nou la competiții față în față, adică să joace "șah adevărat" cum zice el.

Red: Ce îl determină cel mai mult să continue în această activitate și să realizeze performanțe?

“Nu știu exact, poate pasiunea pentru tablă sau poate faptul că într-o oarecare măsură știe că îl ajută la școală, în special la matematică, el fiind un copil foarte isteț. Și cred că îi place sentimentul de învingător... are o sclipire aparte când castigă...”

Red: Care este cel mai mare țel al tău, la acest moment?

Dragoș: Să devin campion național la categoria mea de vârstă.

Cea mai mare performanță obținută de Dragoș a fost anul trecut la Iași la Campionatul Național de juniori pe echipe, unde Dragoș a obținut locul 1 la masa 1. „A fost neașteptat deoarece știam că la masa 1 joacă copii foarte buni, iar Dragoș era la prima lui participare la un concurs național pe echipe. În restul timpului, lui Dragoș îi place să joace fotbal și să înoate. Și desigur, îi plac și lui jocurile pe calculator”.

“Practicarea șahului, pot spune că l-a schimbat pe Dragoș, chiar foarte mult, în sensul că dacă înainte Dragoș era un copil mai energic acum e mult mai așezat”, mai spune mama lui.

Randi Galeș a început șahul la vârsta de 5 ani cu Dl profesor Florin Păunescu. În cei 4 ani de când practică șahul a câștigat foarte multe concursuri și medalii, cele mai importante fiind medaliile de la Campionatele Naționale pentru copii și juniori de la Căciulata U8: aur la blitz și bronz la șah clasic. Rezultate foarte bune a obținut la Campionatele Naționale de juniori pe echipe U8 unde împreună cu colegii săi de echipa a obținut medalii de aur la șah clasic și blitz în 2018 și, de asemenea, în 2019 la aceeași competiție a obținut medalii de aur la șah clasic, șah rapid și blitz. Rezultate notabile a mai obținut și la Campionatele naționale pentru copii și juniori echipe mixte unde, de asemenea, împreună cu colegii de echipă a obținut doi ani consecutiv medaliile de aur.

Tatăl lui ne-a povestit despre Randi că este un copil foarte energic, se trezește dimineața la ora 7.00. La ora 8.00 începe cursurile la școala (este elev în clasa a 3-a la Școala Generala Nr. 28  Galați). Materia lui preferată este matematica unde are rezultate foarte bune.

După cursuri are o oră pauză, după care își face temele. După terminarea temelor începe pregătirea pentru șah, aproximativ 2 ore și jumătate (Randi se pregătește aproximativ 2- 3 ore zilnic în funcție de programul școlar și activitățile suplimentare: fotbal de 3 ori pe săptămână, limba engleză de 4 ori pe săptămână. Duminica este ziua de relaxare, fără șah, teme sau alte activități enumerate).

Randi a început să joace șah la o vârstă foarte fragedă, primele mutări învățându-le de la sora lui care este cu 2 ani și jumătate mai mare, care mergea la un clubul de șah Acs Genius Galați unde profesor era domnul Florin Păunescu. Într-o zi a vrut sa o însoțească pe sora lui la clubul de șah unde domnul profesor a dorit să-i facă o evaluare (ținând cont de vârsta foarte fragedă, 4 ani și 9 luni), punându- l să joace cu un alt copil care se pregătea la club de aproape un an de zile, care totodată era mai mare decât el. Spre uimirea domnului profesor care inițial a crezut că nu înțelege prea bine tainele jocului, Randi a reușit să-i dea mat de la prima partida.

După aceasta „isprava” domnul profesor și-a dat seama de potențialul lui Randi legitimându-l imediat la club. În prima săptămână după legitimare a urmat un concurs de șah la care Randi a obținut locul 1 la categoria U 5 ani. De aici a început ascensiunea sa, ne-a mai mărturisit tatăl.

“Referitor la întrebarea cum influențează pandemia pregătirea și evoluția copilului pot spune că nu este afectat de acest lucru jucând foarte mult online. În schimb în această perioadă a simțit lipsa competițiilor față în față, acestea fiind total diferite față de jocurile online unde mai sunt adversari care nu sunt fair play, aceștia folosindu-se de motoare de analiză.

Randi joacă șah din plăcere, este una din pasiunile sale el fiind o persoană foarte competitivă, cu un psihic foarte puternic și o memorie vizuală foarte bună (am fost foarte uimit la început când, după o partidă terminata făcea analiza meciului singur, refăcând partida pe tabla de șah fără să se uite pe fișă).

Am mai fost uimit de faptul că după un meci nereușit în care a pierdut, întotdeauna își dorește să se pregătească mai mult și să își întâlnească acel adversar cât mai repede posibil, fiind convins că în următorul meci va câștiga. 

În afara de șah îi plac fotbalul, călătoriile, înotul, mersul pe bicicleta etc”, a adăugat tatăl lui Randi.

“În acest moment cel mai mare țel al lui Randi este acela de a deveni Mare Maestru Internațional în șah și să câștige un titlu internațional. 

În ceea ce privește performanțele lui Randi, acestea sunt mai multe, la vârsta sa având un palmares impresionant, dar cele mai importante sunt mediile de aur și bronz la blitz și șah clasic la Campionatele Naționale Individuale pentru copii și juniori din 2019 la Căciulata. 

Șahul îl ajută, de asemenea, să fie mai disciplinat, muncitor, ambițios, ordonat, îl ajută foarte mult în a-și stăpâni emoțiile și în a-și accepta eșecurile”, a mai mărturisit tatăl șahistului. 

Sursa: The Trust Word

#sah #copiilaSah #RandiGaleș #DragosLeuShare with: