STIRI

LIFESTYLE

TOP STIRI

AȘA NU! Campioană la gimnastică, UMILITĂ online. Alte cazuri de vedete care au trecut prin asta.

13/02/2021 - 13:45

Umilirea online s-a intensificat în pandemie. Trei cazuri din România care arată cum a ajuns ura de pe internet o ocupație la ordinea zilei.

Oricine are un cont în rețelele sociale poate deveni ținta unui val de furie colectivă sau, dimpotrivă, agresor în numele dreptății. Acest lucru este și mai vizibil în pandemie, care a intensificat tensiunile dintre indivizi și grupuri sociale. Cum s-au simțit câțiva dintre cei care au fost hărțuiți și umiliți online în ultimul an? Și unde ar trebui să căutăm soluții împotriva violenței digitale banalizate? Un articol publicat inițial în numărul trei al revistei Scena9 pe hârtie.

În acest prim episod din articolul „Ura.net” sunt prezentate trei persoane care au trecut prin jigniri, amenințări și o ploaie de comentarii ofensatoare, după ce au postat un mesaj pe rețelele sociale. 

Artista Wanda Hutira, gimnasta Larisa Iordache și cântărețul Smiley vorbesc despre experiențele lor și soluțiile pe care le-au găsit pentru a face față violenței online.

În episodul doi, pe care Libertatea îl va publica mâine, sunt urmărite cazurile unor profesoare umilite și filmate de elevii lor, dar și care sunt instrumentele legale la care pot apela cei care trec prin astfel de situații.

„Ai sufletul în iad și acolo vrei să-ți rămână?” 

„Ești o nenorocită ordinară. Blestemată să fii”

„Câtă prostie poți să ai în tine?”

„Incit la ură că am chef”

Wanda Hutira își închisese notificările încă de dimineață, ca să lucreze în liniște. De când începuse carantina, se retrăsese la curte, într-un oraș de munte, să nu stea izolată în apartamentul din București. Nu știa că, în timp ce se concentra la desenele ei, pe contul de Facebook primea sute de mesaje de la necunoscuți care o numeau, printre altele, nebună, nenorocită, proastă, psihopată, satanistă. Niște prieteni au anunțat-o că o postare despre câteva lucrări ale ei se transformase într-un festival al urii, dar nu își imagina nici cât de multe, nici cât de violente erau mesajele și comentariile care se adunau. 
Ilustratoare și pe atunci art director la agenția de publicitate McCann, Wanda Hutira (35 de ani) făcuse de curând o serie de ilustrații pentru o campanie a agenției, prin care aceasta le mulțumea medicilor din prima linie pentru eforturile lor pe timp de pandemie. Lucrări de-ale ei apăruseră, în ultimii ani, în presă, în publicitate și pe pereții unor clădiri din București și Alexandria. Wanda le desenase doctorilor aure, după imaginea unor sfinți și zeități importante din diverse comunități religioase: medicii din toată lumea duceau aceeași luptă aproape supraomenească. Terminase într-o noapte și jumătate cele șase desene, care au ajuns, în aprilie, pe panouri publicitare din București și alte câteva orașe românești. Și pe internet. După ce echipa în care lucra a decis să expună portretele în stradă, Wanda se aștepta la niște ură pe Facebook. Poate câteva reacții pe wall. 

Cazul Larisa Iordache, gimnasta înjurată pe Facebook când a îmbrăcat uniforma de polițistă

În ziua aceea din aprilie, când și-a postat pe Facebook și Instagram o fotografie în care purta uniformă de polițistă și mască de protecție, Larisa Iordache habar nu avea ce urma să declanșeze. La 24 de ani, Larisa e una dintre cele mai apreciate și premiate gimnaste tinere de la noi; în 2012, a fost printre câștigătoarele medaliei de bronz pentru gimnastică artistică la proba pe echipe de la Jocurile Olimpice. Membră a Clubului Dinamo, subordonat Ministerului Afacerilor Interne (MAI), tânăra a primit, ca toți sportivii de la Dinamo necalificați la Jocurile Olimpice de anul ăsta, un mesaj prin care MAI le cerea ca pe timpul stării de urgență să îi ajute pe polițiști în birouri și pe teren.

Așa se face că, la începutul carantinei, Larisa a îmbrăcat uniforma și a ieșit să patruleze alături de colegii ei. Lângă poza pe care a distribuit-o, sportiva scrisese un mesaj în care sfătuia lumea să rămână acasă și să se protejeze.  În doar câteva ore, Larisa s-a trezit într-o poziție la care nu s-ar fi așteptat: victima multora dintre zecile de mii de oameni care o urmăresc și o admiră, deveniți brusc agresori. 

„Să nu vrei vreo pensie specială, că o să primești niște flegme groase în loc de bani.”

„Au pretenția să se respecte meseria de polițist când alții își bat joc de uniformă…”

„Ai trecut testele cu câteva «scheme» de gimnastică?”

„Ești foarte lărguță.”

Comentariile lor o tulburau. La trei luni după maratonul de violență, Larisa îmi povestește într-o seară, după antrenament, că se obișnuise cu multe reacții pozitive la postările ei.

„Noaptea aia a fost pentru mine cruntă. Voiam să înțeleg de ce oamenii comentează astfel. Voiam să explic, însă știam că nu îi sunt datoare nimănui cu explicații”, povestește gimnasta. Când vorbește, desenează prin aer mișcări largi cu mâinile. N-a încercat să discute direct cu cei care au jignit-o, de teamă că ar fi avut o deziluzie și mai mare. 


Citeşte întreaga ştire: Umilirea online s-a intensificat în pandemie. Trei cazuri din România care arată cum a ajuns ura de pe internet o ocupație la ordinea zilei

Sursa: Libertatea

#LarisaIordache, #gimnastica, #stiri, #Romania, #stiriRomania, #abuz, #SmileyShare with: