STIRI

ECONOMIE

ANAT: România a inclus pe lista galbenă majoritatea destinaţiilor europene pe baza unor statistici irelevante

28/04/2021 - 12:00

ANAT: „Prin intermediul adresei nr. 12/04.03.2021, ANAT transmitea Guvernului rugămintea unui sprijin prin avizarea memorandumurilor referitoare la protocoalele cu Israel şi Grecia privind accesul reciproc al turiştilor, pentru a debloca vânzarea României ca destinaţie turistică pe aceste pieţe, precum şi accesul turiştilor români către aceste destinaţii.


Din păcate, acest lucru nu s-a concretizat nici până acum şi sezonul estival este foarte aproape. Ca atare, ANAT a trimis ieri (marţi, 27 aprilie 2021, n.r.), o nouă scrisoare deschisă în atenţia domnului Florin Cîţu, prim-ministru şi preşedinte al Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, şi a domnului Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, prin care îşi exprimă îngrijorarea referitoare la introducerea, pe lista galbenă, a unor ţări de unde vin turişti în România şi către care merg turiştii români. Alte ArticoleStudiu: Salariul minim din România este foarte scăzut faţă ...3 motive să treci de la gardul clasic la un gard jaluzeaDe 4 ani Timflow știe exact de unde vine lemnul


Această măsură a condus din nou la un val de anulări de vacanţe şi rambursări, în condiţiile în care situaţia economică a agenţiilor de turism este oricum cel puţin delicată. În acelaşi timp, ţările Uniunii Europene au convenit oficial în cursul săptămânii trecute să introducă aşa numitele certificate verzi de călătorie, ca un pas spre redeschiderea turismului în această vară„, susţin reprezentanţii ANAT, într-un comunicat remis, miercuri.


Potrivit sursei citate, Israelul – ţara care în anii trecuţi era pilonul principal al activităţii de incoming şi care totodată este o destinaţie cerută de mii de turişti români – a înaintat autorităţilor din România propunerea de semnare a unui acord bilateral prin care vor fi recunoscute certificatele de vaccinare româneşti, astfel încât să nu mai fie necesar testul serologic, însă nu a primit niciun răspuns.


„Între timp, Israel a semnat astfel de acorduri cu alte state europene„, precizează asociaţia.


Citeşte şi: ANAT, despre obligativitatea purtării măştii la mare de 1 MAI: „Nu am văzut nicăieri să se poarte masca în apă sau pe șezlong”


ANAT: România a introdus Grecia pe lista actualizată a ţărilor cu risc epidemiologic ridicat


De asemenea, în urmă cu aproape o lună, Grecia propunea României un memorandum similar şi anunţa deschiderea circulaţiei turistice de la mijlocul lunii aprilie pentru cetăţenii celorlalte state membre ale Uniunii Europene, în condiţii concrete.


„Aşa cum s-a văzut, statul elen a respectat termenul asumat, iar acest fapt s-a reflectat, pentru puţin timp, în relansarea vânzărilor agenţiilor de turism pe această destinaţie. La câteva zile distanţă însă, România a introdus Grecia pe lista actualizată a ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, turiştii care se întorc de acolo în România fiind obligaţi să intre în carantină, cu excepţia persoanelor vaccinate sau a celor care au avut COVID în ultimele 3 luni. Această măsură a condus din nou la un val de anulări de vacanţe şi rambursări, în condiţiile în care situaţia economică a agenţiilor de turism este oricum cel puţin delicată„, apreciază reprezentanţii agenţiilor de turism.


În prezent, lista galbenă cuprinde circa 60 de state, printre care: Cipru, Turcia, Franţa, Italia, Maldive, Croaţia, Belgia sau Bulgaria.


„Am studiat cifrele publicate în ultimele zile pentru trei ţări: România, Grecia şi India. Atât în România, cât şi în Grecia, în ultima săptămână, fiecare dintre aceste două state a raportat, în medie, circa 3.000 de noi cazuri zilnic. Grecia însă, cu o populaţie cu aproximativ 40% mai mică decât a României, a efectuat de circa 2,5 ori mai multe teste zilnic, rezultând o rată de pozitivare puţin peste 3%, comparativ cu aproape 10% în cazul României.


În ceea ce priveşte India, unde se concentrează circa 40% dintre noile cazuri la nivel mondial şi situaţia a devenit dramatică, are o rată de pozitivare de circa 25% şi, paradoxal, nu se afla până ieri pe lista galbenă! Considerăm (…) că este necesară şi revizuirea condiţiilor de accedere în România, atât a cetăţenilor ne-rezidenţi, cât şi a românilor care se întorc din vacanţele petrecute în alte state.


Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 9/2021 impune obligativitatea carantinării persoanelor care se întorc din state incluse în ‘lista galbenă’, chiar dacă prezintă un rezultat negativ al unui test PCR.


Cerinţa este nejustificată, în opinia noastră, şi în contradicţie flagrantă cu cele impuse de alte state europene, unde prezentarea acelui test negativ conferă dreptul la libera circulaţie pe teritoriile lor„, subliniază Dumitru Luca, preşedintele ANAT.


În acelaşi timp, prin Hotărârea CNSU, la art. 2 alin. (5), se menţionează că operatorii de transport internaţional au interdicţie de a îmbarca, pentru călătoriile către România, persoanele încă nevaccinate, fără dovada anticorpilor sau care nu prezintă un test negativ.


„De aici se naşte o altă situaţie fără ieşire: un turist nevaccinat care a rezervat o minivacanţă de 3 zile în Bulgaria cu transport autocar are nevoie de un test PCR înainte de plecare şi încă unul făcut la destinaţie în chiar prima (sau a doua) zi de sejur, adică în weekend-ul Paştelui, când va fi o adevărată aventură găsirea unui centru de testare deschis. În plus, aceste teste, cumulate, vor costa cam cât vacanţa rezervată şi, cu toate acestea, va trebui să între 10 zile în carantină la întoarcerea în ţară„, explică sursa citată.


Şeful ANAT evidenţiază faptul că toate patronatele din turism susţin campania de vaccinare şi necesitatea accelerării acesteia.


„Suntem de acord că persoanelor vaccinate trebuie să li se ofere anumite privilegii legate de libera circulaţie, însă considerăm că este prematur să implementăm în acest moment condiţii restrictive, la numai o lună de când populaţia generală a avut acces la vaccinare şi, practic, cu excepţia ‘esenţialilor’ şi a persoanelor peste 65 ani, nimeni nu a avut încă timpul necesar pentru imunizarea completă„, spune Luca.


În acest context, ANAT adresează Guvernului rugămintea de a acorda sprijin cu demersurile necesare în vederea adoptării unui set de condiţii clare şi relaxate privind circulaţia turiştilor, prin revizuirea criteriilor de introducere a diferitelor state şi teritorii în lista galbenă şi prin semnarea protocoalelor de colaborare cu ţările reprezentând pieţe-ţintă pentru turismul românesc, potrivit Agerpres.

Sursa: RomaniaTV
Share with:

CITESTE MAI MULT

ARHIVA

2021 May