STIRI

LIFESTYLE

Anul acesta de Crăciun va fi vizibilă „Steaua din Betleem”

09/12/2020 - 19:07

Anul acesta, pe măsură ce se apropie noaptea solstițiului de iarnă (21 decembrie 2020), rezidenții Statelor Unite, Regatului Unit și ale altor națiuni din emisfera nordică vor fi martorii unei apariții astronomice extrem de neobișnuite.

În cea mai lungă noapte a anului, cele mai mari două planete din sistemul nostru solar, Jupiter și Saturn, vor fi aproape aliniate, așa cum se vede de la suprafața Pământului.

Când două planete sunt vizibile și adiacente în aceeași secțiune a cerului, se numește conjuncție planetară.

Conjuncția lui Jupiter și Saturn este cu adevărat remarcabilă, deoarece va aduce aceste planete atât de aproape, încât vor părea să se îmbine într-una singură. Aceast fenomen se repetă la fiecare 20 de ani, însă cel din decembrie anul acesta este extrem de rar.

„Această conjuncție este excepțional de rară din cauză că planetele sunt la distanța cea mai apropiată. Una asemănătoare a fost la 4 martie 1226, vizibilă pe cerul nopții”, a declarat Patrick Hartigan, astronomul Universității Rice, pentru revista Forbes, scrie newsweek.

Astronomul german Johannes Kepler, cunoscut pentru descoperirea celor trei legi ale mișcării planetare, a scris că Steaua din Betleem, sau Steaua de Crăciun, menționată în povestea Nașterii Domnului în Evanghelia după Matei, ar fi putut fi o conjucție Jupiter și Saturn ce s-a petrecut în anul 7 î.C.

Cu toate acestea, mulți astronomi s-au referit la viitoarea conjuncție Jupiter și Saturn ca „apariția Stelei de Crăciun” și au admis că și o triplă conjuncție, Jupiter, Saturn și Marte, petrecută în anul 6 î.C., ar fi putut coincide cu nașterea lui Iisus.

Sursa: Newsweek

#Patrick Hartigan #Johannes Kepler #Jupiter #Saturn #Marte #Steaua Crăciunului #Steaua din BetleemShare with: