STIRI

LIFESTYLE

Cristi Puiu, lăudat în presa occidentală pentru Malmkrog: A făcut un film curajos

25/01/2021 - 12:57

La aproape un an de la tulburările pe care pandemia le-a provocat la nivel uman și cultural, ne dăm seama de clarviziunea și anticiparea experimentală cu care regizorul român Cristi Puiu a adus la ultima ediție a Berlinalei pelicula sa fluvială Malmkrog, aflată în aceste zile pe platforma Festivalului de Film de la Trieste, scrie IlSole24ore citată de Rador.

Filmul, care a deschis și a câștigat secțiunea „Întâlniri”, bazat pe Cele trei dialoguri și Povestea anticristului ale lui Vladimir Soloviov, transformă filozofia în teatru, teatrul în cinema, viziunile în sunete și viceversa, transportându-ne în teritorii ale căror granițenu le vedem încă.

Puiu a experimentat curajos în laboratorul care amestecă arte și digitalizare şi grație căruia recenta premieră a teatrului della Scala, A riveder le stelle, s-a transformat într-un eveniment de televiziune urmărit de-acasă de spectatorii care au apreciat conținutul multimedia.

Puiu a descoperit textul lui Soloviov imediat după prăbușirea regimurilor comuniste: „În anii nouăzeci, în România circulau, în sfârșit, și traduceri ale unor cărți despre care nici măcar nu știam că există. La fel ca experiențele supraviețuitorilor din gulagurile lui Stalin, interzise în timpul dictaturii Ceaușescu. Pe atunci pictam și am decis să mă apuc de cinematografie. Credeam că vreau să mă dedic doar poveștilor din jurul meu ». Și-așa s-au născut filme precum Moartea domnului Lazarescu. care în 2005 a fermecat Festivalul de la Cannes prin viziunea sa încăpățânată, ironică și dură a existenței; sau Sieranevada (2011), care îndrăznește să înceapă cu o imagine lungă, care durează câteva minute a unei parcări, pentru a intra apoi în circul hilar al unei societăți postcomuniste confunze în care trăiec laolaltă conspiratori, nostalgici, ultra-religioși și hiperconsumatori.

 

Sursa: G4Media

#Cristi Puiu #Malmkrog #Vladmir Soloviov



Share with: