STIRI

SOCIAL

Cum se face socata. Trucuri pentru o socată delicioasă

09/06/2021 - 13:00

Cum se face socata. Socul, denumit ştiinţific Samabucus nigra, înflorește începând cu luna mai și până în iunie-iulie. Din fructele lui se prepară dulcețuri sau gemuri. Pentru prepararea socatei, avem nevoie de flori, recoltate neapărat la începutul înfloririi, când 70-80% dintre ele sunt înflorite. Dacă sunt culese mai târziu, devin amare, iar gustul socatei este compromis.


Cum se face socata. Cea mai simplă şi savuroasă reţetăAlte ArticoleIoana nu mai divorţează de Ilie Năstase? Ce spune despre divorţ: ...Tu te mulțumești cu lenjeriile tale de pat sau parcă ți-ar ...Cine este iubitul lui Nicole Cherry. Florin Popa şi artista ...


Iată, mai jos, o reţetă extrem de simplă de socată, delicioasă şi rapid de pregătit, aşa cum ne este oferită pe site-ul www.plantes-sauvages-comestibles.com. Ai nevoi doar de câteva ingrediente, dar de ceva mai multă răbdare. Mai exact, de vreo cinci zile.


Citeste si Reţetă de socată, băutura cu efecte miraculoase asupra organismului. Aşa îşi iese delicioasă


Pentru prepararea socatei avem nevoie de 10 litri de apă de izvor, 10-12 flori de soc, 2 kg zahăr, două lămâi mari, de preferinţă organice, tăiate în bucăți și de patru linguri de oțet de mere. Într-un borcan mare pune apa şi zahărul, pe care-l vei amesteca până se va dizolva complet. Când s-a topit, adaugă oţetul de mere, lămâile şi florile de soc. Închide borcanul ermetic, apoi lasă-l timp de cinci zile într-un loc în care temperatura să fie cuprinsă între 20 și 25 de grade. În acest timp, socata va începe să fermenteze.


După cinci zile, filtrează băutura, apoi toarn-o în sticle care se pot închide etanş. Este foarte important ca recipientele să se poată închide ermetic pentru că va trebui păstrată la frigider până va fi consumată integral, iar în următoarele zile va continua să fermenteze. Dacă sticlele nu sunt închise bine, vor exploda.


Patru trucuri pentru ca socata să iasă delicioasă


Pentruca licoarea să aibă o savoare desăvârşită, respectă următoarele recomandări:


1. Temperatura ideală pentru a începe fermentarea odată ce toate ingredientele au fost combinate este între 20 și 25  de grade. Unele gospodine fac greşeala de a pune socata la soare, pentru că temperaturile crescute accelerează fermentarea. După una-două zile de stat la soare, deasupra licorii poate apărea mucegai.


2. Apă de izvor vs apă de la robinet. Unele reţete specifică faptul că este obligatorie folosirea apei de uzvor, deoarece fermentaţia ar fi blocată de clorul prezent în apa de la robinet. Realitatea este că clorul din apa de la robinet se evaporă de la sine după un timp și fermentarea începe oricum.


3. Se amestecă în fiecare zi. Pentru a preveni apariţia posibilului mucegai, este indicat să amesteci în borcan o dată pe zi.


Citeste si Ceai de musetel. Beneficii pentru sanatate. Cine trebuie sa-l evite!


4. Alege sticle care se înhid ermetic. Fermentarea produce gaze, iar sticlele vor fi sub presiune. Pentru a nu răbufni, se recomandă închiderea etanşă a sticlelor. Sub nicio formă nu folosi dopuri de plută. Rişti să te trezeşti cu valuri de socată revărsânde.


Beneficiile socului


Socul aduce beneficii majore sănătăţii. Printre acestea:


reduce nivelul colesterolului „rău”;


fiind bogat în flavonoide şi bioflavonoide, ceaiul de soc poate fi administrat cu succes în răceli;


sucul din flori de soc este bogat în vitamina C, care ajută la reducerea stresului oxidativ, la menţinerea unei sănătăţi optime a vaselor de sânge, a ligamentelor şi a pielii


întăreşte imunitatea;


reduce simptomele alergiilor, a rinitei;


vindecă leziunile de la nivelul pielii, erupţiile cutanate, arsurile şi chiar acneea.


 


Citește și...


„Am fost violată de 1716 ori până sa împlinesc 12 ani.”. A fost vândută de propria mamă unei…


Renault vrea să producă 400.000 vehicule la noul hub electric din Franţa
Sursa: RomaniaTV
Share with:

CITESTE MAI MULT

ARHIVA

2021 Jun