STIRI

SANATATE

De ce nu este bine să dormi cu televizorul aprins. Concluziile oamenilor de ştiinţă

18/05/2021 - 23:00

De ce nu este bine să dormi cu televizorul aprins. Există o serie întreagă de studii care au analizat modul în care telefonul, laptopul sau televizorul afectează calitatea somnului.


De ce nu este bine să dormi cu televizorul aprins. Cele mai frecvente probleme care pot apăreaAlte ArticoleDan Barna: Discrepanţele de raportare a morţilor de COVID-19 ...Tumoră de 40 de kilograme, extirpată de medicii de la Spitalul ...Flavia Groşan: O fază de groază la cabinet. Am blocat consultaţiile ...


Iată, în cele ce urmează, în ce moduri televizorul pornit poate afecta calitatea somnului:


Crește „datoria de somn”


Ştim cu toţi faptul că un om are nevoie de şapte-opt ore de somn pe noapte. Un interval de timp mai mic de şapte ore constituie „datoria de somn”, potrivit Healthline.com. Mai puțin somn înseamnă mai puțină concentrare a doua zi și poate duce inclusv la probleme de sănătate fizică și mentală. Şi chiar dacă nu priveşti efectiv la televizor, şi doar asculţi, riști să rămâi în continuare treaz.


Citeste si Tumoră de 40 de kilograme, extirpată de medicii de la Spitalul Militar „Carol Davila”


Scade producția de melatonină


Melatonina este hormonul care îi transmite organismului că este timpul să te odihnești. Televizorul ca orice alt gadget care produce lumină albastră poate reduce cantitatea de melatonină. În consecinţă, mintea nu va percepe dacă este zi sau dacă este noapte, iar acest lucru te va împiedica să adormi.


Mintea rămâne activă


Dispozitivele care emit lumină albastră pot stimula creierul prea mult, astfel că îl vor determina să rămână activ. O minte activă înseamnă un somn agitat.


Îți poate afecta sănătatea


Fără un somn de calitate, pot apărea mai multe probleme de sănătate. Printre cele mai frecvente, le amintim pe următoarele:


tensiune arterială crescută


imunitate slăbită


pierderea memoriei


Un studiu din 2019 a arătat că dormitul cu lumină artificială, așa cum este cea de la televizor, a fost asociat cu un risc crescut de obezitate. În plus, riscul de obezitate a fost crescut chiar și atunci când calitatea somnului a fost sau nu afectată. Cu alte cuvinte, chiar dacă simți că te-ai odihnit, lumina artificială poate avea un impact negativ asupra sănătății pe termen lung.


Citeste si Valeriu Gheorghiţă vrea ca România să ajungă la imunitate colectivă în august. „E motivul pentru care ne dorim o amplificare a campaniei de vaccinare”


 


Citește și...


Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în casă! Chiar la o așa sumă nu se aștepta nimeni


Energia electrică pentru populație se scumpește de la 1 iulie, prețurile de serviciu universal cresc cu până la 7,5%. Situația pe fiecare zonă din țară
Sursa: RomaniaTV
Share with:

CITESTE MAI MULT

ARHIVA

2021 Jun