STIRI

JUSTITIE

DIICOT clasează o parte din plângerea primarului Băluţă împotriva jurnalistului Cătălin Tolontan, iar pentru cealaltă acuzaţie şi-a declinat competenţa

10/06/2021 - 12:00

Potrivit unui comunicat al DIICOT, prin ordonanţa din data de 07.06.2021, procurorii Direcţiei au dispus următoarele:


* Clasarea cauzei cu privire la comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat prev. de art. 367 alin. 1 şi 3 C.pen.;Alte ArticoleCCR declară o sintagmă din legea privind salarizarea personalului ...Procurorii DNA fac percheziţii la Primăria Iaşi, într-un ...Percheziții în Ilfov într-un dosar de viol în care este vizat ...


* Disjungerea cauzei sub aspectul pretinsei comiteri a infracţiunii de şantaj, prev. de art. 207 alin.1 C.pen.;


* Declinarea competenţei de efectuare/supraveghere a urmăririi penale în cauza disjunsă, în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti.


„Menţionăm faptul că, având în vedere că potrivit dispoziţiile art.11 alin.1 pct.1 din OUG nr.78/2016, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism este competentă să instrumenteze cauze privind comiterea infracţiunii de şantaj prev. de art. 207 alin. 1 C.pen. numai în măsura în care această infracţiune a fost comisă şi a intrat în scopul unui grup infracţional organizat. Întrucât materialul probator administrat a infirmat existenţa unui grup infracţional organizat, s-a constatat că nu mai este incident niciun alt criteriu de competenţă materială sau după calitatea persoanei de natură să atragă competenţa DIICOT, ca structură specializată de parchet în efectuarea urmării penale”, susţine DIICOT.


DIICOT l-a audiat pe jurnalistul Cătălin Tolontan în legătură cu o acuzaţie de constituire de grup organizat


DIICOT mai precizează că, în şedinţa din data de 8 iunie 2021, Curtea Constituţională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile art.11 alin.(3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.78/2016 pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, astfel că procurorii DIICOT nu mai pot continua cercetările în dosare disjunse, în care faptele nu sunt de competenţa parchetului, scrie Agerpres.


Pe 20 mai, jurnalistul Cătălin Tolontan a fost audiat la DIICOT, împreună cu un alt jurnalist de la ‘Libertatea’, în legătură cu o plângere depusă împotriva lui de primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă.


Plângerea primarului vizează săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi şantaj, fiind reclamat faptul că s-ar fi încercat deturnarea unei licitaţii prin publicarea unor articole în presă.


Ulterior, presa centrală a relatat că procurorul de la DIICOT care s-a ocupat de acest caz, Ionuţ Edi Oprea, este partenerul avocatei lui Marian Goleac, fost şef al ADP 4, un apropiat al primarului Daniel Băluţă.


Citeşte şi: Procurorii DNA fac percheziţii la Primăria Iaşi, într-un dosar privind acte de corupţie din 2019. Reacţia lui Mihai Chirica VIDEO


Citește și...


Cutremur in cazul Caracal! Ce s-a aflat azi! Nimeni nu a stiut nimic…. Pana acum


Suntem într-un pericol real să devenim o ladă de gunoi nu numai a Europei. România este un El Dorado pentru deşeuri – procuror
Sursa: RomaniaTV
Share with:

CITESTE MAI MULT

ARHIVA

2021 Jun