STIRI

CORONAVIRUS

EXCLUSIV. Adrian Marinescu explică în ce situații ne putem infecta cu COVID după vaccinare. După cât timp ne imunizăm?

25/02/2021 - 12:13

„Trebuie să ne fie clar că pentru a avea un vaccin care să fie eficient trebuie să avem rapelul. Efectul vine la 7-10 zile de la rapel. Înainte de rapel, ești protejat într-o măsură mică. Se poate întâmpla să te infectezi chiar înainte de rapel. Având imunitate după prima doză există posibilitatea să facem o formă mai ușoară sau o formă asimptomatică”, a spus Adrian Marinescu.

 

Se impune testarea înainte de vaccinare?

 

„E greu de făcut asta. Poate fi un test negativ, poate să fie perioada incubație. Nu zic că e rău să ne testăm înainte, dar nu văd cum ar putea fi practic”, a explicat medicul.

 

Cât durează până obțin răspunsul imun optim după ce am primit a doua doză?

 

„Este nevoie de aproximativ 10-14 zile pentru a dezvolta un răspuns imun optim după a doua doză. Trebuie totuși să fiți precauți și să continuați respectarea măsurilor de prevenție și după acest interval de timp”, se arată în comunicatul CNCAV.

 

Ce facem dacă ne infectăm cu COVID după administrarea primei doze de vaccin?

 

„Conform prevederilor regăsite în acest document, vaccinarea persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2 nu este contraindicată, iar vaccinarea acestora se poate realiza după vindecare. Totodată, în cazul în care o persoană dezvoltă infecție cu SARS-CoV-2 după administrarea primei doze de vaccin împotriva COVID-19, aceasta va putea fi vaccinată după vindecare, prin continuarea schemei de vaccinare, fără reluarea primei doze”, au mai transmis specialiștii.

 

„Pentru situațiile în care o persoană căreia i s-a administrat prima doză de vaccin Pfizer împotriva COVID-19 are contraindicații temporare pentru cea de-a doua doză, administrarea rapelului va putea fi amânată până la un interval optim de maximum 42 de zile. În situații excepționale, rapelul poate fi administrat și după această perioadă. În cazul vaccinului Moderna, intervalul optim de amânare a dozei de rapel este până la 35 de zile, însă, în situații excepționale, rapelul poate fi administrat și după această perioadă.

 

De asemenea, dacă o persoană prezintă reacție anafilactică după administrarea primei doze de vaccin tip ARNm nu va mai primi a doua doză, fiind  recomandată reluarea vaccinării cu un alt vaccin fabricat după o tehnologie diferită.

 

În cazul decalajelor privind administrarea dozei a doua de vaccin împotriva COVID-19, persoana programată va putea modifica data efectuării dozei de rapel direct în platforma electronică sau prin modalitățile deja cunoscute pentru programarea inițială.

 

Pentru situațiile în care cea de-a doua doză de vaccin se administrează accidental, la mai puțin de 21 de zile de la efectuarea primei doze, nu mai este necesară efectuarea unei alte doze de rapel”.

 Sursa: RomaniaTV

 

Sursa: RomaniaTV

#covid19, #rovaccinare, #vaccin, #stiri, #sieumavaccinez, #romania, #stiriromaniaShare with: