STIRI

POLITICA

Informație-bombă: Băsescu, printre puținii colaboratori ai Securității din Institutul de Marină

14/09/2021 - 19:00

Băsescu, printre puținii colaboratori ai Securității.  Potrivit Grupului de Investigații Politice (GIP), CNSAS a constatat că marea majoritate a colegilor lui Băsescu de la Institutul de Marină nu au fost niciodată colaboratori ai Securității.


Băsescu, printre puținii colaboratori ai Securității din Institutul de MarinăAlte Articole


Lavinia Pârva, prima reacție despre divorț: „Le ...


Cristian Ghinea aruncă bomba. Ce se petrece, de fapt, la vârful ...EXCLUSIV Mihai Tudose pune degetul pe rana democrației lui Cîțu: ...


„Doar 10 elevi ai Institutului de Marină, inclusiv Băsescu, au fost înregistrați odată cu acesta în Registrul cu rețeaua informativă, în care erau trecuți toți colaboratorii Securității dintr-o localitate. Numai în anul lui Băsescu de la Institutul de Marină mai erau, în afară de el, 161 de elevi”, arată GIP, într-o postare pe Facebook.


„Încercând să scape de verdictul de colaborator al Securității, Băsescu a mers până acolo încât a afirmat în fața instanței că a fost constrâns de jurământul militar să dea note informative la Securitate. Băsescu a susținut în fața Curții de Apel că „în calitate de elev sergent în relația cu lt. col. Tudor (ofițerul de Securitate care se ocupa de supravegherea informativă a Institutului de Marină, n.n.) comportamentul meu nu putea fi decât cel stabilit prin jurământul militar”.


CNSAS a constatat însă că „doar o foarte mică parte a celor 161 de colegi de an ai dlui Băsescu Traian, absolvenți ai Institutului în promoția 1976, au fost la rândul lor colaboratori ai organelor de contrainformații militare, majoritatea covârșitoare a acestora neavând această calitate”.


CNSAS a transmis instanței „Registrul jurnal cu rețeaua informativă a UM02150 Mangalia”, din consultarea căruia rezultă că odată cu Băsescu Traian au mai fost înregistrați în calitate de informatori ai ofițerului de contrainformații militare al Institutului de Marină (lt. col. Tudor Gheorghe) doar 9 „elevi ai școlii militare”.


De altfel, stabilind calitatea lui Traian Băsescu de fost colaborator al Securității ca poliție politică, Curtea de Apel a constatat că lucrurile stau exact pe dos decât le-a prezentat Băsescu. Tocmai obligația militarilor de a acționa cu onoare și demnitate ar fi trebuit să îl împiedice pe Băsescu să dea note informative privind viața familială sau privată a altor militari.


Nu colaboratorul Băsescu a fost cel care a acționat cu „onoare și demnitate”, ci colegii lui care nu au fost informatori ai Securității.


Registrul jurnal cu rețeaua informativă a UM02150 Mangalia, în care, la poziția 3990, apare Băsescu Traian, poate fi citit aici: https://grupul.ro/basescu-a-sustinut-in-fata-instantei…/”, precizează Grupul de investigații politice, în postare.


Citește și:  Foştii preşedinţi rămân fără drepturi dacă au colaborat cu Securitatea. Primul vizat este Traian Băsescu


Citește și...


BOMBĂ! Ștefan Bănică DIVORȚEAZĂ? Cine este tânăra care i-a luat mințile? Se afișează peste tot cu ea


Petrică Cercel se află în stare gravă la spital. Medicii sunt rezervați în privința șanselor de supraviețuire
Sursa: RomaniaTV
Share with:

CITESTE MAI MULT

ARHIVA

2021 Sep