STIRI

EXCLUSIV

TOP STIRI

Interviu TTW cu David Burcovschi, IT-istul de 21 de ani care ar face “și în somn” o aplicație mobilă: IT-ul este prezent în aproape toate domeniile vieții noastre

09/10/2020 - 07:04

La doar 21 de ani, David are deja o carieră reușită în domeniul IT, mulți ani de studiu, perseverență, propria firmă și infinite posibilități în față. Pe toate vrea să le încerce aici, în România, și speră ca într-o zi țara să scape de corupție, lucru pe care îl consideră cel mai mare “bug” al societății.

Interviu 

Ești antreprenor din clasa a IX-a. De când ai știut ce vrei să faci? S-a schimbat asta pe parcurs cumva?

Stiam cumva din clasa a 6-a cand am inceput sa invat programare. Nu s-a schimbat nimic avand in vedere ca am perseverat in ce fac la momentul actual.

De unde a apărut pasiunea pentru informatică și IT?

Din pasiunea pentru roboti si aeromodele, cumva domenii inrudite tehnic si ingineresc cu IT-ul. IT-ul este prezent in aproape toate domeniile vietii noastre. Aici a contat mult si contextul anilor 2012-2015 cand tehnologiile erau in plina expansiune si inovarea isi avea portile larg deschise pe piata.

Cum explici, pe înțelesul tuturor, diferența dintre Informatică și IT?

Informatica e cumva un termen care se refera nu doar la calculatoare, ci inclusiv la ce inseamna informatii si prelucrare de informatii cu ajutorul unei masini, fie ea mecanica sau digitala. IT-ul in schimb e ceva ce cuprinde lucruri mai specifice in sensul ca se refera la unelte digitala strict. Informatica era inainte inclusiv ideea de a avea masini automate de pontaj (vezi IBM si istoria sa ca firma).

Care a fost primul produs creat de tine? Dar cel mai complex?

Primul produs creat in cadrul D>Soft a fost un site pentru ebooks. Apoi au urmat si produse pentru clienti care si azi sunt folosite dupa 4-5 ani de activitate. Cel mai complex? Depinde la ce nivel al dezvoltarii mele personale si profesionale vorbim.. poate consideram complex acum 4-5 ani sa fac o aplicatie mobila, dar astazi mi se pare ca as face-o si in somn.

Ai o firmă, “D>Soft”. Când ai înființat-o, de la câți angajați ai pornit și câți sunteți astăzi?

Cand am infiintat-o eram doar eu, apoi am crescut si descrescut numarul de angajati pana cand, azi, am ajuns sa avem in componenta noastra 5 angajati. 

Ai și angajați mai mari ca vârstă decât tine? Cum văd ei lucrul acesta?

Da am si angajati mai in varsta ca mine, colaboram frumos pentru ca varsta nu reprezinta intre oameni intelectuali o bariera, ci o punte in a invata si a colabora intre generatii.

Este greu, în opinia ta, să începi o afacere în România? Știm că nu te-ai gândit nicio secundă să pleci din țară.

Nu este usor sa incepi o afacere si punct. Aici m-as opri cu afirmatia. Romania se supune acelorasi reguli UE ca toata Europa. Sincer in America poate ar fi fost un proces birocratic mai facil, dar pe de alta parte mediul European are constrangeri bune si pentru antreprenori, iar capitalismul hibrid in Europa faciliteaza mult ideea unei plase de protectie si a unui ajutor social in cazul unui esec. Pe de alta parte, exista si constrangeri care sunt putin exagerate, depinde de abilitatile tale de antreprenor sa incerci sa folosesti totul in folosul tau. Asta te stimuleaza si iti creeaza un mediu proprice de dezvoltare, mai mult decat daca totul ar fi usor. Clar nu e pentru oricine aceasta pasiune asa cum nu este pentru oricine sa fie sportiv de performanta sau matematician de performanta.

Care este dorința ta actuală cea mai mare, targetul, din punct de vedere profesional?

Sa fac din compania mea una care sa dainuieasca precum companiile cu traditie: IBM, Microsoft, Apple, sa existe un moment in care sa imi permit sa investesc si sa risc capital si pentru proiecte de inovare cutting edge.

Cum crezi că s-ar reuși mai rapid și mai eficient digitalizarea diverselor servicii în România, precum și adaptarea oamenilor la ele?

Prin schimbarea mentalitatilor si o conducere care sa fie ferma in directia aceasta. Consider ca nu trebuie sa mentinem oameni in functie daca acestia nu se pot adapta noilor tehnologii. Consider ca trebuie sa se faca licitatiile mai facile companiilor chiar si mai mici si sa nu mai existe atatea licitatii cu usa inchisa... Consider ca trebuie sa fie mai facil accesul la aceste licitatii (portaul SICAP este extraordinar de greu de folosit si deloc prietenos cu utilizatorul). Consider ca merita sa se treaca multe treburi de administrare birocratica pe inteligenta artificiala in loc de angajati la ghiseu (un numar absolut minim de personal pentru administratia publica), sa putem avea decizii care sa nu necesite sedinte interminabile ci sa existe un set de proceduri care sa poata fi urmarite si de un bot. Sunt multe de spus...

Care este cel mai mare “bug” al societății, în opinia ta?

Coruptia. Coruptia distruge meritocratia, adica clasele sociale ce merita sa fie acolo unde sunt. Coruptia vine inca din timpul Imperiului Roman si a fost perpetuata la noi in tara si in timpul comunismului si dupa el (de fapt nu am iesit niciodata din comunism pana nu vom schimba cu adevarat oamenii din conducere).

Mai ai timp și de cultivarea altor pasiuni? Care sunt acestea?

Imi plac dronele, imi place sa fac sport in timpul liber, sa citesc si sa ma dezvolt mai mult pe sfera de desen uneori.

Cum l-ai descrie în câteva cuvinte pe David atunci când este în afara programului de lucru sau al studiului?

Plin de viata si idei. Putin mai extrovertit si cautand mereu provocari.

Sursa: The Trust Word

#DavidBurcovschi #ITRomania #tanarAntreprenorShare with: