STIRI

CORONAVIRUS

Min. Sănătății vrea să includă și focarele în calculul ratei de infectare COVID. De aceasta depind restricțiile și deschiderea școlilor

27/01/2021 - 18:08

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a declarat miercuri că a elaborat deja un document, împreună cu specialiștii din INSP și cu medici, care propune modificarea indicatorilor în funcție de care este calculată rata de incidență. În funcție de această cifră sunt stabilite restricțiile sau relaxările, precum și scenariile pentru deschiderea școlilor.

„Alături de colegii din INSP, de medici antrenați în lupta anticovid am discutat în ultimele zile foarte ferm despre modificarea unor indici de raportare astfel încât să ne poată da o valoare fiabilă unde suntem. Astfel încât vom supune dezbaterii celorlalte foruri acești noi indicatori pe care sperăm cât de repede să îi putem prezenta. (...) Poate putem spune că la nivelul țării suntem pe un platou, dar văzând tot ce se întâmplă în jur, transmisabilitatea virusului, clar e un nivel de alertă și pentru noi. (...) Se raportează în continuare testele PCR care se fac în laboratoare, dar sunt testele antigen rapide care se fac în număr mai mare în populație și nu se raportează. Plus că au fost niște modalități anterioare de calcul care excludeau anumite comunități închise de la raportare, ceea ce nu se practică și acestea trebuie să fie adăugate la incidența totală a cazurilor”, a spus Moldovan, potrivit digi24.

Astfel, în rata infectărilor vor fi incluse și focarele, după ce anul trecut Guvernul Orban a decis ca, la calculul ratei de infectare dintr-o localitate, să fie excluse cazurile înregistrate în focare din comunități închise, cum sunt centrele sociale.

Sursa: DIGI24

#Secretar de stat #Ministerul Sănătății #Andreea Moldovan #incidență #focareShare with: