STIRI

LIFESTYLE

Noaptea de 13 spre 14 decembrie, cea mai potrivită ocazie pentru a urmări spectacolul astronomic al Geminidelor

12/12/2020 - 16:26

Spectacolul astronomic al Geminidelor, considerat cea mai frumoasă „ploaie de stele” cu periodicitate anuală, ajunge la apogeu în noaptea de 13 spre 14 decembrie, conform NASA.

Acest fenomen astronomic a început din 4 decembrie şi se va încheia la 17 decembrie. Astronomii amatori care se bucură de cer senin în această perioadă de iarnă în emisfera nordică, pot să admire momentul culminant al Geminidelor în noaptea de duminică spre luni.

„Părintele” Geminidelor este considerat obiectul cosmic 3200 Phaethon, care este fie un asteroid, fie o fostă cometă. Atunci când Terra trece prin norii de praf cosmic sau „meteoroizi” lăsaţi în urmă de obiectul 3200 Phaethon, acest praf cade spre Pământ şi se aprinde în contact cu atmosfera terestră generând spectacolul Geminidelor.

Frecvenţa Geminidelor observabile va fi mai mare decât în alţi ani pentru că momentul de vârf al fenomenului se suprapune peste trecerea în faza de Lună nouă, astfel că cerul va fi mai întunecat şi vor putea fi văzuţi chiar şi micrometeoriţii cu strălucire mai slabă, scrie g4media.

 

Sursa: G4Media

#NASA #spectacolul astronomic al Geminidelor #ploaie de steleShare with: