STIRI

CORONAVIRUS

TOP STIRI

NU A FOST PAREZĂ! Diagnostic greșit în cazul femeii care a suferit o reacție adversă la rapelul vaccinului anti-Covid19

07/02/2021 - 09:26

Diagnosticul inițial de paralizie facială dat în cazul tinerei din Vâlcea care ar fi făcut o reacție rară după administrarea celei de-a doua doze de vaccin nu a fost confirmat de analizele ulterioare, mai complexe, iar în prezent pacienta se simte bine, informează Ministerul Sănătății. 

Primul buletin de raportare a reacțiilor adverse post-vaccinare a fost parafat de un medic specialist neurolog și constata că pacienta prezenta „simptomatologia” unei paralizii faciale periferice drepte, mioclonii (contracție musculară bruscă, involuntară - n.r.), episoade intermitente de vertij (amețeli - n.r.) și subfebrilitate. „Toate investigațiile complexe efectuate ulterior debutului clinic atât la Spitalul Județean de Urgență Vâlcea, cât și la Spitalul Universitar de Urgență din București au infirmat diagnosticul de paralizie facială periferică dreaptă. În prezent, pacienta se află în stare clinică bună”, precizează Ministerul Sănătății într-un comunicat transmis vineri.

Ministerul Sănătății informa, joi, că o tânără, medic din secția ORL a Spitalului Județean Vâlcea, a avut o reacție adversă rară în urma vaccinării anti-COVID. „Ministerul Sănătății a fost informat de către reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică - Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile despre înregistrarea unei reacții adverse rare, paralizie temporară facială, după administrarea celei de a doua doze de vaccin BioNTech Pfizer (Comirnaty)”, se arăta în comunicatul de presă de joi.

Neurochirurgul Vlad Ciurea a explicat, joi seara, într-o intervenție la Digi24, că această reacție poate apărea oricând și nu neapărat numai în cazul unui vaccin.

„E normal să apară asemenea paralizie facială. Se poate oricând. Poate să fie o întâmplare, apare la un curent, la scădere de imunitate... A fost periferică, a fost a frigore (periferică - n.r.), concomitentă sau imediat după vaccin. Sunt o serie de afecțiuni care pot da paralizie. A apărut, a dispărut, pacientul e perfect. Vom vedea în viitor ce se întâmplă”, a arătat dr. Vlad Ciurea.  

Și Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, a spus la Digi24 că dacă este vorba despre ceva sever, va fi analizat în detaliu, dar deocamdată nu putem ști dacă este în conexiune strictă cu vaccinul și nu sunt motive de îngrijorare, mai ales că recuperarea este completă și nu are consecințe pe termen lung.

Sursa: DIGI24

#diagnostic, #vaccin, #rovaccinare, #covid19, #stiri, #România, #stiriRomâniaShare with: