STIRI

LIFESTYLE

Raport al unor oameni de știință de top: Amenințarea la adresa existenței tuturor formelor de viață este mai mare decât s-a crezut

14/01/2021 - 08:17

Planeta se va confrunta cu un viitor cumplit, extincție în masă a vietăților, un declin al sănătății indivizilor și tulburări sociale puternice generate de schimbările climatice, avertizează o echipă internațională de cercetători, conform The Guardian care citează un articol de specialitate, publicat de această echipă. Toate acestea sunt consecința ignoranței și lipsei de acțiune în ce privește schimbările climatice – oamenii încă nu au realizat că situația în care ne aflăm este extrem de urgentă și că nu numai omenirea dar și viața pe planetă este pusă în pericol de comportamentul iresponsabil susținut al societăților.

Cei 17 experți, printre care și profesorul Paul Ehrlich de la Universitatea Stanford din Statele Unite, spun că planeta se află într-o stare chiar mai proastă decât mulți oameni, chiar cercetători, au crezut.

„Scara la care au ajuns amenințările asupra biosferei și tuturor formelor de viață, inclusiv asupra omenirii, este atât de mare încât este greu de înțeles chiar și pentru cei mai informați experți”, scriu cei 17 specialiști într-o lucrare în Frontiers in Conservation Science, un articol care are la referințe peste 150 de alte studii care detaliază cele mai mari probleme ecologice cu care se confruntă planeta.

Cercetătorii spun că faptul că există o întârziere între acțiunile împotriva lumii naturale și consecințele evidente ale acestor acțiuni face ca impactul să nu fie perceput în mod corect, iar oamenii nu își dau seama cât de gravă este problema în acest moment, scrie digi24.

În articol se avertizează că ne așteaptă migrații în masă, din ce în ce mai multe pandemii și conflicte pentru resurse, iar acestea vor fi inevitabile dacă nu se acționează rapid și consistent.

„Apelul nostru nu este la capitulare – vrem să dăm «dușul rece» decidenților pentru a înțelege că trebuie să înceapă să planifice și să acționeze pentru evitarea acestui viitor cumplit”, adaugă cercetătorii.

Pentru a putea gestiona enormitatea acestei probleme, însă, este nevoie de schimbări drastice la filosofia capitalismului global și în domenii precum educația și egalitate, se arată în articol. Printre aceste schimbări de substanță ar putea fi și renunțarea la ideea creșterii economice perpetue, renunțarea la folosirea combustibililor fosili și încheierea activităților de lobby distructiv al companiilor.

„Mania creșterii exponențiale este boala fatală a civilizației noastre și trebuie înlocuită de campanii care să facă egalitatea și bunăstarea obiectivele societății, nu consumul de gunoaie”, a adăugat Ehrlich.

Articolul avertizează, de asemenea, că populațiile mari și creșterea lor continuă duc la degradarea solului și la micșorarea biodiversității – „o populație mai mare înseamnă și mai mulți compuși sintetici și manufacturarea mai multor obiecte din plastic, majoritatea dintre acestea alimentând toxificarea crescândă a planetei. Ea crește, de asemenea, riscul de noi pandemii în situația în care goana după resurse din ce în ce mai limitate devină și mai acerbă”.

An de an avertizările devin din ce în ce mai disperate, însă guvernele și indivizii continuă să le ignore

Timp de ani de zile cercetătorii au avertizat că starea planetei noastre se deteriorează cu rapiditate. În 2019, 11.000 de cercetători au semnat un comunicat prin care avertizează că „suferințe incalculabile vor fi suferite de omenire din cauza crizei climatice dacă măsuri nu vor fi luate”.

În 2016, peste 150 de climatologi autralieni au semnat o scrisoare trimisă premierului australian de atunci, Malcolm Turnbull, cerând acțiune imediată în ce privește reducerea emisiilor de carbon.

Tot în 2016, 375 de cercetători, printre care și 30 de câștigători ai premiului Nobel, au trimis o scrisoare deschisă întregii lumi în care au vorbit despre frustrările lor legate de lipsa de interes pentru acțiuni împotriva schimbărilor climatice.

Oceanele ating temperaturi record din nou în 2020, în ciuda scăderii emisiilor de carbon generată de lockdown-uri

În 2020, apa oceanelor a ajuns la cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în istorie, o altă consecință a fenomenelor meteo extreme și schimbărilor climatice.

Peste 90% din căldura captată de emisiile de carbon este absorbită de oceane - încălzirea accelerată a apelor reprezintă semnalul incontestabil al crizei cu care ne confrumtăm. Din 2015 și până în 2020, temperatura oceanelor a depășit recordul an de an, iar nivelul încălzirii din 1986 și până astăzi este de opt ori mai mare decât cel înregistrat între 1960 și 1985.

Măsurătorile din 1940 până astăzi arată că oceanele sunt mai calde decât au fost în ultimii 1000 de ani și se încălzesc mai repede decât au făcut-o vreodată în ultimii 2000. Apele mai calde furnizează mai multă energie pentru furtuni, fapt ce le face mai severe, iar în 2020 a fost depășit recordul de furtuni tropicale în Atlantic – 29.

Sursa: DIGI24

#schimbări climatice #oceane #încălzire globală #specialiști #climăShare with: