STIRI

ECONOMIE

Românul Daniel Dines a mai dat o lovitură. UiPath, compania pe care a fondat-o, a vândut acţiuni de peste 1,3 miliarde dolari

21/04/2021 - 12:00

UiPath a vândut marți acțiuni la prețul de 56 de dolari, peste ținta de 52-54 de dolari propusă pentru oferta publică inițială (IPO). În schimb, prețul obținut este sub cotația de 62,28 dolari pe acțiune, de la cea mai recentă rundă de investiții, de 750 milioane dolari, din 1 februarie 2021, când compania era evaluată la 35 miliarde dolari – notează Financial Times, preluat de Start Up Cafe.


Potrivit Reuters, UiPath a comunicat că a strâns 1,34 miliarde de dolari prin vânzarea a 23,89 milioane de acțiuni. Producătorul de automatizări software (robotic process automation – RPA) se va tranzacționa la Bursa de la New York (NYSE) sub simbolul PATH.Alte ArticoleCurs valutar 20 aprilie. Euro a atins un nou maxim istoricCum arată Audi A6 e-tron. Ar putea fi prima limuzină electrică ...Tesla a lansat prima staţie „supercharger” în Bucureşti. ...


Conform sursei citate, oneșteanul Daniel Dines păstrează 88% din puterea de vot în UiPath, deși valoarea acțiunilor pe care le are este de numai 1,5 miliarde de dolari. El are însă acțiuni de clasă B, care îi conferă putere de vot mai mare în fața celorlalți acționari.


Cei mai mari acționari ai companiei sunt fondurile de investiții Accel Partners, Earlybird Management și CapitalG (fondul de investiții al Google).


Compania UiPath a fost fondată de Daniel Dines și Marius Tîrcă, în anul 2005, la București, sub numele de DeskOver. Dines l-a recrutat pe Tîrcă mai întâi ca angajat, iar apoi l-a cooptat în calitate de cofondator. Și în prospectul din SUA, Marius Tîrcă figurează drept „persoană-cheie”.


Citeşte şi UiPath, primul unicorn românesc, evaluat la 26 de miliarde de dolari. CIA și US Navy, printre clienți


UiPath a devenit, între timp, lider mondial în domeniul automatizărilor software (RPA – robotic process automation), soluții care eliberează angajații din diferite firme de sarcini repetitive la job pentru a se putea ocupa de activități mai creative. Concurența pe această piață este însă puternică, cei mai mari rivali ai românilor de la UiPath fiind companiile Automation Anywhere, Blue Prism, NICE, Pegasystems.


Printre clienții UiPath se numără: Adobe, Applied Materials, Chevron, CrowdStrike, CVS Health, Deutsche Post DHL, EY, Generali, Takeda Pharmaceuticals, Uber Technologies.


Ca multe dintre companiile de tehnologie aflate în expansiune, UiPath investește permanent și „arde” resurse pentru a-și dezvolta tehnologiile de vârf și a-și crește cota de piață. De aceea, decacordul româno-american și-a încheiat anul fiscal pe 31 ianuarie 2021 încă pe pierdere, dar aproape de a ajunge la break-even.


În 31 ianuarie 2021 a raportat venituri de 607 milioane de dolari pe anul fiscal încheiat, în creștere mare față de anul anterior, când avusese 336 de milioane de dolari, venituri.


Pierderile pe ultimul an au fost de 92 de milioane de dolari, în scădere mare față de anul anterior, când UiPath avusese pierderi de aproape 520 milioane dolari.


Conform situației de la data de 31 ianuarie 2021, UiPath are 2.863 de angajați full time, din care 122 sunt la sediul de la New York și 727 la București, România.


Citeşte şi UiPath, compania fondată într-un apartament din Bucureşti, a ajuns la 35 de miliarde de dolari. Daniel Dines: Am creat cea mai bună interfață care înțelege tehnologia din spatele computerelor
Sursa: RomaniaTV
Share with:

CITESTE MAI MULT

ARHIVA

2021 May