STIRI

POLITICA

TOP STIRI

RUSIA DĂ ÎNAPOI. Armata rusă a primit ordinul de retragere de la granița cu Ucraina.

22/04/2021 - 17:50

Moscova a declarat joi că forțele ar trebui să înceapă întoarcerea la bazele lor permanente, semnalând un potențial sfârșit al confruntării care a stârnit temerile unui nou conflict militar în Europa, anunță postul de televiziune american NBC.  

Rusia și-a ordonat trupelor să se retragă de la granița cu Ucraina după o acumulare militară masivă care a declanșat alarma din Europa de Vest către Washington. Moscova a declarat joi că forțele ar trebui să înceapă întoarcerea la bazele lor permanente, semnalând un potențial sfârșit al înfruntării care a stârnit temerile unui nou conflict militar. Retragerea urmează exerciții masive efectuate joi în zonă. 

După ce a supravegheat exercițiile, ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, a declarat într-o declarație că crede că „obiectivele verificării surpriză au fost pe deplin atinse”, adăugând că trupele din comenzile sudice și occidentale ale Rusiei au demonstrat capacitatea de a asigura o apărare sigură a țării. .

El a spus că trupele ar trebui să se întoarcă la bazele lor până la 1 mai, dar a spus că arme și vehicule blindate ar trebui lăsate în urmă în vestul Rusiei pentru un alt exercițiu militar mai târziu în acest an. 

Aparenta decalare a fost totuși binevenită de președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy, care a declarat pe Twitter că măsura „reduce tensiunea”.

"Ucraina este întotdeauna vigilentă, dar salută orice măsuri pentru diminuarea prezenței militare", a adăugat el, mulțumind totodată partenerilor internaționali ai țării sale pentru sprijinul acordat.

Rusia păstrează un contingent permanent de forțe de-a lungul frontierei sale terestre de 1,200 mile cu Ucraina, dar în ultimele săptămâni a adunat zeci de mii de soldați, convoaie de tancuri, artilerie și alte unități.

Atât Statele Unite, cât și NATO au condamnat acumularea de forțe, despre care au spus că au depășit forța desfășurată în 2014, când Rusia a anexat Peninsula Ucrainei din Crimeea folosind trupe în uniforme nemarcate și, de asemenea, au început să sprijine separatiștii din estul Ucrainei.

Conflictul de la Donbas a început să crească de atunci, costând aproximativ 14.000 de vieți în ciuda unei serii de încetări ale focului. 

La Pentagon, oficialii au declarat joi că nu există încă semne de retragere sau modificare a modului în care forțele rusești au fost dislocate în apropierea granițelor Ucrainei sau în Crimeea ocupată.

"Aceasta este o retragere parțială și un sfârșit al acumulariii de forțe în Crimeea. Cu toate acestea, rămâne de văzut cât armament lasă în urmă", a declarat Michael Kofman, cercetător principal la CNA, un grup de cercetare cu sediul în Virginia

„Acumularea a durat o lună, așa că va dura săptămâni până la retragerea acestor forțe și abia atunci va fi o claritate mai mare cu privire la numărul de unități pe care au selectat-o să lase în urmă, compoziția și locația lor.”

Sursa: Redactia.info

#rusia, #ucraina, #romania, #stiri, #donbassShare with: