STIRI

ECONOMIE

Studiu de caz. Cum să dai un tun financiar de milioane la Slobozia, cu insolvenţa Chemgas

06/04/2021 - 19:00

Studiu de caz. Mediul de afaceri a fost lovit de numeroase provocari in urma carora unii au inteles cum trebuie facute afacerile si au progresat, altii au fost nevoiti sa inchida, iar altii si-au pastrat obiceiurile, ocolind legea si prosperand mai mult decat oricare, cel putin pentru scurt timp.


Despre aceasta ultima categorie vorbim mai jos, cu un studio de caz despre combinatul chimic de la Slobozia, Chemgas. Personajele implicate sunt omul de afaceri Ioan Niculae, patronal grupului Interagro si practicianul in insolventa, Emil Gros, coordonatorul Expert Insolventa SPRL. Este drept, acesta din urma e posibil sa nu aiba inca soarta omului de afaceri pentru ca a avut grija sa profite de naivitatea unei angajate a lui, Anamaria Sanda Nastase, luata deja in vizor de procurori potrivit unor surse.Alte ArticoleGuvernul va majora miercuri stimulentul de reinserție pentru ...FMI – Economia României va creşte cu 6% în acest an, ...City Insurance, liderul pieței de asigurări cu 3 milioane de ...


Ca cititorii sa inteleaga pe scurt ce presupune „schema”, descriem succinct mecanismul si apoi detaliem: Ioan Niculae cumpara Amonil Slobozia, care falimenteaza „pentru a nu plati taxele” si il rascumpara, redenumindu-l Chemgas. Similar, ulterior, Ioan Niculae procedeaza si cu Chemgas – nu plateste furnizorii, angajatii, obligatiile fiscal – vinde la pret cu adaos minim pentru combinat catre alte firme tot ale lui – acestea vand la pretul real, profitul este scos prin aceste firme in paradisuri fiscale – firma intra in insolventa si apoi faliment – combinatul este scos la vanzare in lichidare – Ioan Niculae il cumpara din nou la pret de faliment, dar fara datorii.


De ultimele trei secvente se ocupa Expert Insolventa SPRL, ajuns insolventar la Chemgas dupa ce a dat o oferta de comision minim de 1000lei/luna. Ce a avut insa Ioan Niculae grija sa faca a fost sa recompenseze „echilibristica legala de la Chemgas” a lui Emil Gros prin inca 10.000 euro/lunar pentru administrarea unui alt combinat, mult mai mic si mai putin important, Viromet SA din Brasov.


La 25.02.2021, dupa aproape un an de la prima sedinta de faliment (19.03.2020) Curtea de Apel Bucuresti a declarat falimentul definitiv al Chemgas Holding Corporation SRL Slobozia. Pe mecanismul de mai sus, planul pare aproape perfect, urmand sa se rascumpere combinatul la un pret mult mai mic decat datoriile pe care le are la stat. Constienti de riscurile penale, intelegerea facuta acum multa vreme de Ioan Niculae si Emil Gros, a presupus utilizarea unor persoane interpuse care sa semneze toate actele si implicit care sa-si asume riscurile legale: Anamaria Sanda Nastase (administrator judiciar in cadrul Expert Insolventa SPRL) si Mihai Calinescu (administrator special). Ultimul, descris chiar de seful Interagro drept „kamikaze”, a fost chestor de politie.


Mecanismele folosite de Emil Gros, proprietarul Expert Insolventa SPRL


Timp de 4 ani, Emil Gros, ajutat de Anamaria Sanda Nastase au dus insolventa Chemgas pe coordonatele trasate de Ioan Niculae si de Mihai Calinescu, ignorand complet interesele creditorilor si uneori legea. Acest lucru s-a concretizat in aspecte care au prejudiciat interesele acestora, intre care mentionam:


-Drenarea societatii prin parafarea de contracte sub pretul pietei;


-Angajarea fara aprobarea creditorilor a unui comision de 2 milioane Euro pentru un obscur cetatean moldovean care a intermediat aprovizionarea cu gaze;


-Acceptarea functionarii combinatului dupa declararea falimentului, timp de peste 6 luni, in avantajul strict al lui Niculae si fara notificarea creditorilor.


Un alt lucru facut de Expert Insolventa SPRL a fost si acela in care Anamaria Sanda Nastase a incercat in doua luni, nu mai putin de 5 licitatii pentru inchirierea activelor la un pret mult subevaluat, de aproape un million de lei pe luna in timp ce doar costurile de functionare se ridicau la aproape 4 milioane de lei lunar. Diferenta insemna pierdere pentru creditori si castig pentru Niculae.


Miza financiara


Niculae „scapa” de toate datoriile catre ANAF si AFMA (peste 200 milioane Lei – asta da „teapa”), Gros – ia un comision de success de peste 9 milioane lei, iar Calinescu continua sa fie director al combinatului (platit lunar cu vreo 30.000 de Euro ca angajat prin felurite firme ale lui Niculae). La Chemgas, dupa licitatia iminenta din 7 aprilie, unde singur comparator eligibil e Niculae, nu va fi incasat nici un leu, pentru ca Gros a avut grija sa faca un Regulament de vanzare prin care Niculae sa nu depuna garantii decat creante pe care tot el le-a aranjat sa intre in tabelul defitiniv. Ca si lichidator, chiar si provizoriu, Emil Gros „a varat” sub nasul creditorilor precum si al domnilor judecatori, Regulamentul de vanzare al combinatului. Acesta a fost realizat astfel incat sa il avantajeze pe omul de afaceri Ioan Niculae in rascumpararea platformei industriale.


„Tunul” care se pregateste de Expert Insolventa, detalii pe ziuanews.ro


 

Sursa: RomaniaTV
Share with: