STIRI

CORONAVIRUS

TOP STIRI

Surse Adevărul.ro: Ministerul Sănătăţii vrea amenzi de până la 20.000 de lei pentru medici, în cazul în care vaccinează anti-COVID persoane care nu sunt programate

08/02/2021 - 08:00

Ministerul Sănătăţii are în pregătire actul normativ prin care sunt sacţionaţi medicii care nu se asigură că sunt respectate cu stricteţe programările pentru vaccinul anti-COVID, fiind stabilite amenzi între 10.000 de lei şi 20.000 de lei pentru aceştia, potrivit primei forme a Hotărârii de Guvern. Documentul urmează a fi înaintat astăzi către premier şi alte ministere au precizat surse din Guvern pentru „Adevărul”.

Concret, Ministerul Sănătăţii, instituţie condusă de Vlad Voiculescu, are un proiect de hotărâre care vizează completarea Hotărârii de Guvern 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice. Astfel, potrivit documentului pregătit „constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 20.000” următoarele fapte:   a) nerespectarea privind programarea grupelor populaţionale prioritate, în platforma naţională de Rovaccinare, de către medicul de familie, conform fiecărei etape, cum sunt ele stabilite în Strategia de vaccinare împotriva COVID-19; b) realizarea procesului de vaccinare în centre de vaccinare, de către personalul medico-sanitar, fără a respecta programarea în platforma naţională Rovaccinare, potrivit draft-ului actului normativ, au precizat surse politice pentru „Adevărul”.

Măsura, care în esenţă ar asigura faptul că nu mai este sărit rândul privind vaccinarea anti-COVID, ar putea avea şi unele efecte negative. Surse guvernamentale susţin pentru „Adevărul” că prin amenzi aşa de mari ar exista o descurajare a implicării personalului medical în munca din centrele de vaccinare anti-COVID, dar şi a medicilor de familie, acest lucru adăugându-se oricum lipsei de personal medical din sistem.    Ministerul Sănătăţii nu a uitat nici persoanele juridice, fiind stabilite amezi între 30.000 de lei şi 50.000 de lei pentru „nerespectarea obligaţiei de către instituţii de a planifica personalul cu care acestea au raporturi de muncă sau raporturi de serviciu, după caz, în platforma naţională de Rovaccinare, conform fiecărei etape, astfel cum sunt ele stabilite în Strategia nr. 1.031/2020, cu modificările ulterioare, precum şi alte măsuri în domeniul sănătăţii”. Proiectul de hotărâre ar urma să intre în vigoare la 10 zile de la data publicării acesteia în Monitorul Oficial.

Contre pe tema vaccinării cu dozele rămase nefolosite  

Între ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi coordonatorul Comitetului pentru vaccinare anti-COVID, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, au fost săptămânile trecute contre în ceea ce priveşte modul cum ar trebui să reacţioneze medicii în cazul în care la sfârşitul unei zile rămân doze de vaccin nefolosite, astfel încât acestea să nu fie aruncate. „Necesarul de doze se stabileşte întotdeauna pe trei zile. Practic, dacă în prima zi îţi rămân doze, nu e nimic, le ţii pentru a doua zi, că s-ar putea ca a doua zi să-ţi vină toate persoanele programate. Dacă şi în a doua zi îţi rămân doze, nu-i nimic, le ţii pentru a treia zi, pentru că ele nu expiră. Au stabilitate cinci zile la 2 grade. Dacă în ultima zi de stabilitate nu mai ai, atunci e musai să le foloseşti. Şi dacă nu vei avea persoane, vaccinezi persoanele pe care le vei găsi, care nu au contraindicaţii, aşa încât să nu irosim dozele”, a precizat Gheorghiţă în urmă cu o săptămână. Pe de altă parte, Vlad Voiculescu s-a pronunţat clar pentru sancţionarea oricărei nerespectări a listei de vaccinare: „Dacă un coordonator al unui centru de vaccinare va binevoi să ia un vaccin care ar trebui să meargă către o persoană vârstnică, sau către o persoană cu o boală cronică sau către o persoană care are cu adevărat nevoie şi să vaccineze un amic, un vecin sau mai ştiu eu pe cine, va trebui să plătească pentru asta şi suma va trebui să fie una de care să-şi aducă aminte fără bucurie”, a declarat Vlad Voiculescu, într-o intervenţie telefonică la Digi 24 de la sfârşitul lunii ianuarie.

La rândul său, premierul Florin Cîţu a punctat miercuri faptul că Guvernul României nu-şi permite aruncarea de doze de vaccin anti-COVID, fiind permisă şi vaccinarea unor persoane care nu sunt pe listă la finalul unei zile, în anumite situaţii. „Revin la obiectivul acestei campanii de vaccinare, de a vaccina cat mai mulţi oameni. Nu pot să opreşti pandemia, nu pot să opreşti acest virus decât dacă avem cât mai mulţi oameni vaccinaţi. Obiectivul este de a avea 70% din adulţi vaccinaţi. Nu poţi să sancţionezi medici dacă vaccinează pentru că a rămas o doză în plus.”, afirma Florin Cîţu.

Citeste mai mult: adev.ro/qo71ho

Sursa: Adevărul

#rovaccinare, #amenzi, #VladVoiculescu, #MinisterulSănătății, #Știri, #ȘtiriRomânia, #RomâniaShare with: