STIRI

EXCLUSIV

TOP STIRI

The Trust Word: Săpămâna pe scurt

21/11/2020 - 11:23

  • Incendiu la secția ATI din Piatra Neamț. 12 pacienți cu Covid-19 au murit

  • Dr. Cătălin Denciu a devenit cetăţean de onoare al oraşului Piatra Neamț. Ajutoare financiare pentru familiile victimelor incendiului

  • Rezultate exit-poll alegeri prezidențiale Moldova: Maia Sandu 54,7 la sută, Igor Dodon 45,3 la sută

  • Americanii de la Moderna au anunțat și ei succesul vaccinului lor: „Eficiența acestui vaccin este remarcabilă. Este o zi grozavă”

  • România U21 - Danemarca U21 1-1 » Echipa națională de tineret, calificată la EURO 2021

Incendiul de sâmbătă, 14 noiembrie, de la Piatra Neamț, este cel mai grav bilanț după tragedia de la Colectiv. 12 pacienți, cu vârste cuprinse între 67 şi 86 ani,  au decedat, după un incendiu violent la secția ATI de la Spitalul Județean Piatra Neamț.  

Medicul Cătălin Denciu, care a salvat mai mulți pacienți din al doilea salon afectat de incendiu, a suferit cele mai grave răni și a fost transportat la Spitalul Militar Regina Astrid, din Belgia. Acesta are arsuri pe 70-75% din suprafața corpului, așa cum a declarat Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. 

Papa Francisc s-a rugat pentru victimele incendiului de la Piatra Neamţ. La sfârşitul predicii "Angelus", Sfântul Părinte a vorbit despre tragedia petrecută în România, scrie digi24. "Într-o structură spitalicească din România, în care erau internați mai mulți pacienți afectați de coronavirus, a izbucnit un incendiu care a provocat victime. Îmi exprim compasiunea mea și mă rog pentru ei, să ne rugăm pentru ei!", a fost mesajul Papei Francisc.

Prefectul județului, George Lazăr, a declarat la Digi 24, că spitalul a greșit pentru că efectuat mutarea secției ATI de la etajul 3 la etajul 2 fără vreo aprobare din partea DSP. 

„Secția care a ars a fost mutată de la etajul 3 la etajul 2, fără să existe nici măcar notificare la DSP. Cu toate că era o modificare a structurii, nu s-a făcut adresa la DSP, era obligatoriu ca spitalul să facă acest lucru", a declarat prefectul de Neamț, George Lazăr. Iar Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Neamţ a confirmat, duminică seara, într-un comunicat, că secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ a fost reconfigurată în ziua incendiului fără a fi solicitat aviz, scrie digi24

Potrivit g4media, în prima rundă de audieri realizate în dosarul penal deschis pentru ucidere din culpă, după tragedia de la Spitalul Județean Piatra Neamț, s-au aflat managerul unității sanitare, Lucian Micu, și șeful secției ATI, medicul Liviu Ungureanu. Ancheta cu privire la incendiul de la Spitalul județean din Piatra Neamț a fost preluată de Parchetul general, de procurorii Eduard Mihai Ilie și Marius Iacob, cei care au investigat incendiile de la maternitatea Giulești și de la Clubul Colectiv. 

Directorul Spitalului Județean Neamț, Lucian Micu, numit în funcție de mai puțin de o lună, a anunțat că și-a demisia după incendiul de sâmbătă, în urma căruia 12 oameni au murit

Lucian Micu fusese numit director al Spitalului Județean Piatra Neamț la sfârșitul lunii octombrie și este al optulea director numit în acest an, scrie digi24. El spune că a luat această decizie din respect pe care îl „merită rudele pacienților și cadrele medicale afectate”. Ludovic Orban a reacționat imediat și a declarat că demisia managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra-Neamţ, Lucian Micu, nu este suficientă, punctând că ancheta în cazul incendiului de la secţia ATI a acestui spital trebuie să identifice responsabilii. "Acolo este vorba de pierderea a zece vieţi omeneşti. Acolo se face o anchetă penală. Eu am dat dispoziţie la toate structurile de subordonare guvernamentală să sprijine ancheta cu profesionalism şi cu celeritate, astfel încât să fie identificaţi responsabilii. Acolo există o răspundere uriaşă şi cei care sunt vinovaţi trebuie să fie pedepsiţi. (...) Nu este suficientă o demisie. Cum să fie suficientă o demisie? Acolo este o anchetă penală care trebuie să identifice responsabilii, odată cu identificarea responsabililor să facă toate demersurile pentru trimiterea în judecată a celor responsabili", a spus Orban, potrivit agerpres

După tragedia de la Piatra Neamț, Consiliul Local i-a conferit titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului doctorului Cătălin Denciu, rănit în incendiul de la secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ în timp ce încerca să salveze pacienţi. Familiile victimelor din Piatra-Neamț ale incendiului de la Spitalul județean Neamț vor primi ajutoare financiare.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a declarat luni seară că medicul Cătălin Denciu a fost reconfirmat cu  pozitiv cu noul coronavirus, după testul care i-a fost făcut la spitalul Floreasca, sâmbătă seara. Totuși, marți, Ludovic Orban a declarat, după întâlnirea de la Ministerul Sănătății că „ testul real time PCR care i-a fost făcut la spitalul militar din Belgia, este negativ. Probabil la Floreasca nu a fost teste de real time PCR, probabil nu au avut timp de procesare. E posibil să fi fost un test antigen. De altfel, domnul doctor Denciu a contractat virusul şi s-a vindecat şi ca atare are anticorpi. Probabilitatea de a fi pozitiv era foarte mică, dar din informaţiile pe care le avem de la spital, testul PCR este negativ. Domnul doctor Denciu a fost infectat cu COVID-19 şi s-a vindecat. Nu ştiu să vă spun perioada - martie, aprilie, mai, dar a trecut prin boală şi s-a vindecat”. 

Joi, încă un pacient transferat de la SJU Neamţ la Spitalul Leţcani a murit. Este vorba despre o femeie în vârstă de 68 de ani, transferată după incendiul care a avut loc sâmbătă în Terapia Intensivă a Spitalului Judeţean Neamţ. Bilanțul tragediei de la Piatra Neamț a ajuns la 12 morți, scrie digi24.

Miercuri, Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, că este necesară modernizarea sistemelor de gaze medicinale şi a reţelelor electrice din spitale, iar pentru acest lucru va fi pregătit un program de finanţare din fonduri europene. El a subliniat, totodată, că se impune regândirea instrumentelor legislative şi financiare pentru a permite o susţinere a sistemului de service şi mentenanţă a tehnicii spitaliceşti, transmite agerpres

După tragedia de la Piatra Neamț, Președintele PSD, Marcel Ciolacu, le-a cerut demisia premierului Ludovic Orban şi ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, susținând că ce s-a întâmplat la Piatra Neamț reprezintă expresia "eşecului naţional" al Guvernului de a gestiona pandemia de COVID-19.

 

Politică

Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova, potrivit primelor rezultate ale exit-pollului, iar Klaus Iohannis a fost primul șef de stat care a felicitat-o pe Maia Sandu pentru victoria obținută în alegerile prezidențiale din Republica Moldova. „O felicit pe pe Maia Sandu pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din #RepublicaMoldova! Cetățenii Republicii Moldova au ales continuarea drumului european și democratic, un drum al progresului! România va rămâne alături de Republica Moldova în eforturile reale de modernizare, democratizare și apropiere de UE”, a scris președintele român, pe Twitter, potrivit digi24. Liderii europeni s-au alăturat și ei celor care au transmis felicitări Republicii Moldova. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a felicitat-o lui pe Maia Sandu pentru succesul în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, spunând că Uniunea Europeană „este pregătită să intensifice parteneriatul strâns” cu Chișinăul. 

„Victoria dumneavoastră este un apel clar pentru combaterea corupţiei şi restabilirea respectării statului de drept – calea spre un viitor prosper”, a scris președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în engleză pe contul său de Twitter, începându-şi mesajul prin a-i transmite Maiei Sandu „felicitări” în limba română.

Statele Unite ale Americii (SUA) au transmis, luni, un mesaj de felicitare noului preşedinte ales al Republicii Moldova, Maia Sandu. 

"Statele Unite o felicită pe Maia Sandu pentru realizarea istorică de a fi aleasă în calitate de prima femeie preşedinte al Republicii Moldova. Începând cu 1991, Statele Unite au fost un partener devotat al Republicii Moldova. Am sprijinit poporul Republicii Moldova în eforturile depuse de acesta pentru a-şi consolida democraţia şi a construi un viitor mai prosper pentru propria ţară. Liderii Republicii Moldova ar trebui acum să conlucreze pentru a face faţă continuei pandemii de COVID-19, pentru a dezvolta economia Republicii Moldova, pentru a-i consolida instituţiile democratice şi pentru a-i apăra suveranitatea şi integritatea teritorială. Statele Unite vor sprijini cu fermitate aceste eforturi", se arată în mesajul ambasadei SUA,  potrivit agerpres.

Joi, Partidul Naţional Liberal a prezentat programul de guvernare "Dezvoltăm România", care conţine viziunea liberală şi obiectivele prioritare pentru următorii patru ani. Președintele PNL, Ludovic Orban, a vorbit despre planul de dezvoltare naţională al PNL, document la care au contribuit peste 470 de specialiști, scrie digi24. „Dragi români, acest program de guvernare cu care ne prezentăm în faţa dumneavoastră e rodul muncii unor specialişti. 472 de specialişti, membri ai PNL sau simpatizanţi care au depus efortul pentru a construi acest plan de dezvoltare naţională. Acest plan e bine fundamentat, relevă cele mai buni practici internaţionale, evident adaptat la nevoile româneşti. Acesta e planul pentru dezvoltarea noastră naţională. Tocmai acest plan a determinat autorităţile europene să aibă încredere în noi şi să pună la dispoziţia României peste 80 miliarde euro. Eu număr 84 miliarde de euro pentru că număr şi banii din programul SURE", a completat Orban.

 

Coronavirus 

Vaccinul anti-Covid-19 al celor de la compania americană Moderna este eficient în proporție de 95%, conform datelor preliminare, relatează BBC, potrivit digi24. Rezultatele îmbucurătoare vin în contextul în care și vaccinul Pfizer a rătat o eficiență de 92%, fapt ce crește speranța că aceste vaccinuri ar putea să ducă la un sfârșit al pandemiei de coronavirus.

Ambele companii au folosit abordări inovatoare în ce privește dezvoltarea vaccinurilor. Moderna a anunțat că plănuiește să aplice pentru aprobarea folosirii vaccinului în următoarele săptămâni. Cu toate acestea, Directorul Organizației Mondiale a Sănătății a făcut câteva declarații menite să limiteze entuziasmul global cu privire la producția vaccinului anti-Covid. Potrivit acestuia, e nevoie să fie păstrate în continuare restricțiile precum testarea, urmărirea contacților și chiar și carantina, pentru a putea opri definitiv pandemia de coronavirus. OMS, prin vocea directorului Tedros Adhanom Ghebreyesus, a atras atenţia că un vaccin nu va fi suficient de unul singur pentru a învinge pandemia de COVID-19, transmite AFP, potrivit digi24.

Franţa a devenit marţi prima ţară europeană care a depăşit 2 milioane de cazuri de coronavirus, în pofida carantinei instituite la nivel naţional care a dus totuşi la scăderea puternică a numărului de infectări noi, potrivit calculelor Reuters, transmite g4media. Măsuri anti-coronavirus consolidate au intrat de marți în vigoare în Austria, cu închiderea școlilor și a magazinelor neesențiale până pe 6 decembrie.  Austria va desfășura o campanie de depistare pe scară largă a bolii COVID-19, în încercarea de a scurta cea de-a doua închidere consolidată care va începe marți, a declarat cancelarul Sebastian Kurz duminică, 15 noiembrie, citat de Le Monde. Cu toate acestea, joi, în plin lockdown, Austria a depășit 100 de decese într-o zi. 

Și în România, mai multe municipii au intrat în carantină. 

Luni, procedura pentru carantinarea municipiului Bistrița, ajuns la rata de infectare Covid de 9,83 la mie, a fost declanșată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, anunța instituția prefectului, într-un comunicat.

„În cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de azi, s-a decis parcurgerea demersurilor pentru carantinarea municipiului Bistrița, unde incidența cazurilor de CoVid-19 a ajuns astăzi la un număr de 9,01/1000 locuitori fără focare, respectiv 9,83/1000 locuitori cu focare. Direcția de Sănătate Publică a înaintat astăzi către Institutul Național de Sănătate Publică analiza ce cuprinde și datele statistice din ultimele 14 zile, documentație care stă la baza Hotărârii de carantinare”, scrie g4media.

Municipiul Satu Mare a intrat în carantină, pentru două săptămâni, după ce incidenţa cazurilor de infectare cu noul coronavirus a depăşit 7,4 la mia de locuitori. ”Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare a primit Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Secretar de Stat, Dr. Raed Arafat, cu privire la instituirea măsurii de carantinare zonală, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 19 noiembrie a.c., ora 00.00, a municipiului Satu Mare”, a transmis, miercuri, Prefectura Satu Mare.

Municipiul Constanța a intrat în carantină, de vineri, de la ora 20:00, după ce Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța a aprobat o hotărâre în acest sens. În propunerea formulată și votată de CJSU Constanța se arată că este strict interzisă intrarea/ieşirea din zona carantinată prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile naţionale, judeţene și comunale, scrie digi24. Alte două localități din județul Ilfov au intrat, începând de vineri, de la ora 22:00, în carantină, după creșterea mare a numărului de infectări cu COVID-19. Este vorba despre localitățile Chiajna și Bragadiru. Ulterior, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ilfov a aprobat propunerea de carantinare a localităților Otopeni, Mogoșoaia, Corbeanca, Dobroești, Măgurele și Popești-Leordeni, începând cu sâmbătă seara la ora 22.00. 

În spitalele din București nu mai sunt locuri la terapie intensivă pentru pacienți infectați cu coronavirus. În aceste condiții, Ministerul Apărării a anunțat că este pregătit să transporte, joi, 15 pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2, aflați în stare gravă, din București la spitale din regiunea Moldovei, scrie digi24.

Vineri, un bărbat diagnosticat cu COVID-19, internat la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Sibiu, a fost transferat în străinătate, la solicitarea familiei, fiind primul caz de acest fel din acest spital, a precizat directorul medical al spitalului, medicul Florin Grosu.

The Trust Word a vorbit cu tineri bolnavi de Covid-19, care s-au vindecat. De ce tineri? Pentru această categorie adesea se consideră ferită, însă lucrurile nu sunt așa cum par. Putem spune că au avut o formă ușoară a bolii, dar chiar și așa drama trăită de ei nu se încadrează la categoria “ușoară”.

 

Sport

Echipa națională de tineret a României a remizat marți pe teren propriu cu Danemarca U21, scor 1-1, și și-a asigurat calificarea la Campionatul European din 2021 din postura de a patra cea mai bună echipă clasată pe locul 2 în grupe. România merge la EURO U21 pentru a doua oară consecutiv, după ce la ediția din 2019 a reușit să ajungă în semifinalele competiției, scrie gsp.

România a primit din partea European Athletics organizarea ediţiei 2021 a Campionatului European de atletism pe echipe, Liga I, aceasta urmând să se desfăşoare în perioada 19-20 iunie, la Cluj-Napoca, informează, miercuri, site-ul oficial al Federaţiei Române de Atletism, anunță agerpres. 

Joi, sportiva română Andreea Chiţu a obţinut medalia de argint la Campionatele Europene de judo de la Praga (Cehia), în limitele cat. 52 kg, joi, după ce a fost învinsă în finală de italianca Odette Giuffrida, prin waza ari. Chiţu şi Giuffrida s-au întâlnit până acum de 13 ori, românca având cinci victorii, în timp ce italianca s-a impus joi pentru a opta oară. Giuffrida a câştigat ultimele cinci dueluri cu Chiţu.

The Trust Word a vorbit cu Robert Asăvoaei, ieșeanul care a marcat golul anului din România. Golul, marcat din poziția „scorpion”, a devenit viral, iar publicații importante, ca The Guardian, Sport sau Marca, au scris despre reușita românului. Sursa: The Trust Word

#pacienti #incendiu #KlausIohannis #sport #bilat #demisieShare with: