STIRI

EXCLUSIV

TOP STIRI

The Trust Word: Săptămâna pe scurt

24/10/2020 - 11:23

  •       România a depășit vineri 5.000 de îmbolnăviri zilnice. Nou record de pacienți COVID internați la ATI

  •       Situația epidemiei din România provoacă îngrijorare în Uniunea Europeană

  •       USR-PLUS îl propune pe Dacian Cioloș premier după alegeri

  •       Statele Unite au avertizat vineri asupra unor potenţiale atacuri teroriste şi răpiri în Turcia

 

România se numără printre cele 23 de țări europene în care evoluția pandemiei provoacă „o gravă îngrijorare”. Conform digi24, țara noastră a fost inclusă pe această listă de către specialiștii de la Centrul European pentru Control al Bolilor, într-un raport publicat vineri.Unul dintre criteriile avute în vedere este numărul de infectări zilnice în rândul populației vârstnice din ultimele 14 zile, care depășește 60 la suta de mii de locuitori.

Tot vineri, România a depășit 5.000 de îmbolnăviri zilnice. În această zi, un pacient cu COVID-19 internat în Spitalul Municipal din Mediaş, unitate ce nu are paturi de ATI pentru bolnavii cu noul coronavirus, a decedat în timp ce aştepta să fie transferat într-o secţie de Terapie Intensivă dintr-un alt spital, a declarat pentru AGERPRES directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu, medicul Gabriel Budescu.

Între timp, vineri Slovacia a început procesul de testare a majorităţii populaţiei sale pentru noul tip de coronavirus, în cadrul unui program de testare în masă ce va dura următoarele trei săptămâni, transmite g4media.ro.

Iar Statele Unite ale Americii, țara cea mai afectată de pandemie de coronavirus din lume, a înregistrat, vineri, cel mai ridicat bilanț al infectărilor cu coronavirus de la începutul pandemiei, scrie digi24.ro.

Premierul României, Ludovic Orban, respinge ideea unei testări în masă a populației, despre care spune că este „vândută” de PSD de la începutul pandemiei, scrie digi24.ro. În schimb, spune că autoritățile se străduiesc să ajungă la o capacitate mai mare a testării Real Time - PCR, de 50.000 de teste zilnice. Pe de altă parte, orice metodă nouă de testare, precisă și validată la nivel european, va fi preluată și de România, promite Ludovic Orban.

 The Trust Word a realizat o hartă interactivă unde puteți vedea evoluția cazurilor de SARS-CoV-2 în România: incidența cazurilor, numărul de cazuri pe județe și cazurile la mia de locuitori, aici.

Politică

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că alegerile parlamentare trebuie să aibă loc la termen, adică pe 6 decembrie. El a subliniat faptul că este absolut fundamental să existe o nouă majoritate parlamentară solidă şi un Guvern susţinut de această majoritate în implementarea tuturor reformelor absolut necesare dezvoltării României.Şeful statului a afirmat că actuala majoritate pesedistă este una ilegitimă, care "nu mai reflectă de o bună bucată de timp voinţa reală a românilor", transmite agerpres.ro.

Iar vineri, preşedintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului cererea de reexaminare asupra legii privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016, a informat Administraţia Prezidenţială.

USR-PLUS îl propune pe Dacian Cioloș premier după alegeri.Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR PLUS, a declarat, vineri, la Digi24, că Dacian Cioloș este propunerea mai bună decât Ludovic Orban pentru funcția de premier, în eventualitatea în care ambele partide vor ajunge să colaboreze la guvernarea țării.

Economie

Lucrările de construcţii în România au înregistrat o creştere de 12,4%, în luna august 2020 comparativ cu aceeaşi lună din anul anterior, acesta fiind cel mai mare avans înregistrat în rândul statelor membre UE, arată datele publicate, luni, de Eurostat.În timp ce în România, lucrările de construcţii au înregistrat o creştere de două cifre, în zona euro lucrările de construcţii au consemnat în luna august un declin anual de 0,9%, în timp ce în UE au înregistrat o scădere de 1,5%.Eurostat precizează că singurele state membre UE în care lucrările de construcţii au crescut în luna august a acestui an, comparativ cu luna august a anului trecut, sunt România (12,4%), Slovacia (4,8%) şi Finlanda (2,2%), redă agerpres.ro.

Iar companiile nerezidente în România vor primi amenzi în funcţie de cifra de afaceri de la nivel mondial, odată cu modificarea Legii concurenţei, a declarat, pentru AGERPRES, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. "Pentru companiile neînregistrate în România, vom da amenzi pornind de la cifra de afaceri globală. Pentru firmele înregistrate în România, amenzile se vor da în continuare pe cifra de afaceri făcută în România. Amenzile trebuie să fie atât de mari, încât să descurajeze companiile să încalce legea", a spus Chiriţoiu.

Poluarea aerului costă 166 de miliarde de euro pe an în Europa, potrivit unui raport publicat miercuri care a examinat costurile morţii premature, îngrijirii şi pierderii zilelor lucrătoare în 432 de oraşe europene, informează AFP, preluată de agerpres.ro. Bucureştiul este pe locul al doilea la nivel european în privinţa costurilor sociale generate de poluare.

Externe

Trump şi Biden s-au atacat, în dezbaterea finală, pe tema pandemiei, taxelor, rasismului, a copiilor de refugiaţi.Democratul Joe Biden a reluat joi, la ultima dezbatere televizată înaintea alegerilor din 3 noiembrie, atacurile la adresa modului în care preşedintele SUA Donald Trump a gestionat pandemia de COVID-19, în timp ce Trump a formulat acuzaţii de corupţie nefondate la adresa la Biden şi a familiei acestuia, conform Reuters. În urma confruntării, Joe Biden a declarat că dezbaterea a fost „mult mai raţională” decât prima şi că publicul este cel care trebuie să judece cine a câştigat. De cealaltă parte, echipa de campanie a lui Trump a transmis că seara a fost „o victorie totală” pentru preşedintele în funcţie, relatează news.ro.

Iar Donald Trump are un cont într-o bancă din China, ţară în care a încercat timp de câţiva ani să facă afaceri, pozând în acelaşi timp în adversar veritabil al Chinei, spre deosebire, afirmă el, de rivalul său democrat Joe Biden la alegerile din SUA, scrie New York Times (NYT), preluat miercuri de AFP și de agerpres.ro.Magnatul imobiliar a menţinut biroul, pe care l-a deschis în China înainte de a fi ales la Casa Albă, pe toată durata mandatului său prezidenţial şi a încercat un parteneriat cu o importantă firmă chineză controlată de stat, susţine cotidianul.

Marea Britanie şi Japonia au semnat vineri, la Tokyo, un acord comercial bilateral, primul mare tratat de acest fel post-Brexit pentru Londra, într-un moment în care aceasta poartă negocieri dificile cu Uniunea Europeană, transmit AFP şi Reuters, citate de AGERPRES.

Statele Unite au avertizat vineri asupra unor potenţiale atacuri teroriste şi răpiri în Turcia, vizând atât cetăţeni americani, cât şi alţi cetăţeni străini, a indicat Ambasada SUA din Ankara, transmit dpa şi AFP.

Iar preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a confirmat vineri că ţara sa a efectuat un prim test al sistemului rus de apărare S-400 şi a respins criticile americane în acest sens, informează AFP, preluată de agerpres.ro.

Lifestyle 

Vă invităm să “vizitați” Muzeul Satului Bucovinean, parcurgând fotoreportajul The Trust Word.Situat lângă Cetatea de Scaun a Sucevei, Muzeul Satului Bucovinean întruchipează un sat tradițional care găzduiește gospodării țărănești, biserica de lemn și clopotnița Vama, crâșma lui Moș Iordache și școala Securiceni. Dar mai mult decât atât, sunt prezentate și obiceiurile tradiționale, meșteșugurile și ocupațiile oamenilor de altădată. Pe lângă casele țărănești, se regăsesc în sat și Moara Mănăstirea Humorului, atelierul de olărit din Marginea sau Fierăria… 

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, decizional, un proiect de lege prin care clădirile de utilitate publică, unităţile din învăţământul preuniversitar de stat, autogările, pieţele agroalimentare, târgurile, autogările şi staţiile de cale ferată care deservesc trafic de călători, sunt obligate să aibă structuri metalice cu dispozitive antifurt unde pot fi parcate minimum 10 biciclete. Nerespectarea prevederilor actului normativ este sancţionată cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei. Legea merge la promulgare, scrie g4media.

Nokia a fost selectată de NASA pentru a construi prima reţea celulară pe Lună, a anunţat luni compania finlandeză, în contextul în care agenţia spaţială americană plănuieşte un viitor în care oamenii vor reveni pe satelitul natural al Pământului şi vor stabili aşezări selenare, relatează Reuters.NASA îşi propune, prin programul său Artemis, să readucă oamenii pe Lună până în 2024 şi să înfiinţeze baze permanente pe suprafaţa selenară, transmite agerpres.ro.

 

 

 

Sursa: The Trust Word

#coronavirus #romania #tarieuropene #pandemieShare with: