STIRI

EXCLUSIV

TOP STIRI

The Trust Word: Săptămâna pe scurt

07/11/2020 - 12:44

 • Klaus Iohannis anunță carantină parțială în România;

 • Începe campania electorală; măsuri speciale - în pandemie;

 •  Alegeri SUA 2020. Joe Biden, pe cale de a deveni președintele-ales al SUA după ce a preluat conducerea și în Pennsylvania; 

 • Lockdown-ul din Grecia: Este nevoie de SMS pentru a ieși din casă. Crește ajutorul pentru angajați la 800 de euro.  Grădinițele și școlile primare rămân deschise;
 • Elon Musk vrea un oraș funcțional pe Marte până în 2050. Planul său pentru Planeta roșie;
 • Interviu The Trust Word cu Rebecca Rudolf – mica-mare minune a baletului

Săptămâna aceasta, România a înregistrat cel mai mare număr de îmbolnăviri cu noul coronavirus, de la apariția primului caz la noi în țară. Astfel, vineri, autoritățile au raportat în decursul a 24 de ore, 10.260 de infectări cu Covid-19. Conform digi24, tot vineri, alți 123 de români au murit din cauza infecțiilor cu coronavirus, iar la terapie intensivă erau  internați 1001 pacienți COVID.

Ca urmare a acestor cifre îngrijorătoare, autoritățile din România au început să ia măsuri care să împiedice răspândirea numărului de cazuri. Astfel, în urma unei ședințe de guvern, care a avut loc joi seara, președintele Klaus Iohannis a anunțat că România intră în carantină parțială. Conform digi24, printre măsurile care au fost luate la ședință se numără și trecerea tuturor școlilor și instituțiilor de învățământ în regim online, restricționarea orelor de deplasare pe timpul nopții, închiderea magazinelor la ora 21.00 și interzicerea petrecerilor de orice fel. Ulterior, o hotărâre a Comitetului Național pentru situații de urgență reglementează următoarele aspecte: 

 • instituirea obligației purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise și închise;
 • Atât instituțiile publice, cât și operatorii economici publici sau privați au obligația de a organiza programul de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu; 
 • Activitățile didactice ale  antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor se vor desfășoare în sistem on-line; 
 • Interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 05.00.

De asemenea, în intervalul orar menționat mai sus este permisă circulația doar în următoarele cazuri și doar prin prezentarea unei declarații pe propria răspundere:

 1. a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
 2. b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
 3. c) deplasări în afara localităților a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
 4. d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Tot săptămâna aceasta, vineri, a început campania electorală pentru alegerile parlamentare de pe 6 decembrie. Conform agerpres, aceasta se va încheia pe 5 decembrie și se va desfășura, la fel ca în cazul campaniei pentru alegerile locale, în condiții de maximă siguranță. Astfel, în cazul evenimentelor sau întrunirilor desfăşurate în spaţiu închis a fost impusă limita de participanţi la maximum 20, iar în cazul celor care au loc în aer liber - la maximum 50. În ceea ce priveşte acţiunile desfăşurate pe stradă, s-a impus limitarea numărului persoanelor care se deplasează în grup sau formează un grup la maximum 6, iar în cazul acţiunilor din uşă în uşă - limitarea numărului persoanelor care compun echipele la maximum 2. 

The Trust Word a realizat listele candidaților la alegerile parlamentare din fiecare județ al țării. În cadrul fiecărei liste veți regăsi candidații partidelor PSD, PNL, USR-PLUS, PMP, PRO România și UDMR. 

Un alt subiect care a ocupat agenda publică săptămâna trecută a venit tocmai din Statele Unite ale Americii unde, pe 3 noiembrie, au avut loc alegerile prezidențiale. Cei doi candidați între care se duce lupta finală pentru Casa Albă sunt Donald Trump, actualul președinte al SUA și Joe Biden, fostul vicepreședinte al SUA. Deși la momentul închiderii urnelor Donald Trump a făcut public faptul că el este câștigătorul alegerilor, în momentul actual, Joe Biden are 264 de voturi electorale din cele 270 necesare pentru a deveni președintele SUA, în timp ce Donald Trump are doar 214 din aceste voturi. 

Numărarea voturilor în SUA a fost presărată cu momente tensionate dată fiind și diferența extrem de mică dintre cei doi candidați. Astfel, dacă până vineri dimineața, Donald Trump se afla înaintea contracandidatului său în Pennsylvania și în Georgia, spre după amiază, Joe Biden a preluat conducerea și în aceste două state, fiind astfel, tot mai aproape de o victorie. De asemenea, americanii încă mai așteaptă rezultatele finale din Nevada, Arizona, Pennsylvania, Georgia și Carolina de Nord, state în care diferențele de voturi dintre cei doi candidați sunt extrem de mici. 

Totodată, conform digi24, echipa de campanie a lui Donald Trump a transmis vineri un comunicat în care spune clar că va contesta alegerea lui Joe Biden, calificând drept „falsă” și „departe de rezultatul final” orice proiecție media care l-ar da câștigător pe rivalul democrat al actualului locatar de la Casa Albă. Toate acestea, după ce Președintele Donald Trump a ieșit la Casa Albă să facă o declarație, pentru prima oară după noaptea alegerilor: el a adus acuzații de fraudă, a acuzat că se încearcă să i se „fure” victoria și a vorbit despre „voturile legale”, cele care l-ar face pe el câștigător. Mai multe televiziuni din America, printre care și CNN au întrerupt transmisiunea declarațiilor președintelui motivând că acestea ar duce la dezinformare în rândul populației. 

Pe lângă tensiunile provocate de numărarea voturilor, au existat tensiuni și pe twitter, rețeaua de socializare pe care Donald Trump o folosește cel mai des pentru a transmite mesaje. Astfel, el a postat pe Twitter mesaje în care a acuzat fraudarea alegerilor: „Lucrează din greu să facă să dispară avantajul de 500. 000 de voturi în Pennsylvania. Urgent. La fel în Michigan și în alte locuri au găsit voturi pentru Biden peste tot - în Pennsylvania, Wisconsin și Michigan. Foarte rău pentru țara noastră!”. Joi, în momentul în care actualul președinte a aflat că pierde teren în Pennsylvania și Georgia, două dintre statele cheie acesta a postat pe twitter un mesaj prin care a cerut ca numărarea voturilor să fie oprită. 

Totodată, conform site-ului buisinessmagazine.ro Joe Bidena este candidatul cu cele mai multe voturi din istoria SUA. Acesta a adunat până la momentul redactării acestui material 73, 798,882 de voturi. 

Social & Lifestyle

Joi, 100 de persoane, angajați în domeniul medical, au protestat în Piața Victoriei din Capitală cerând Guvernului „condiții de muncă decente și sprijin, inclusiv din partea societății civile, scrie g4media.ro. Cu respectarea normelor de protecție în context pandemic, participanții la protest s-au întins pe asfalt, gest simbol al epuizării. Evenimentul a debutat cu un moment de reculegere în memoria cadrelor medicale care au murit la datorie, mai spun organizatorii manifestației.

România înregistrează 441 de focare active de pestă porcină africană (PPA) în 32 de judeţe, din care 10 în exploataţii comerciale şi patru focare în exploataţii comerciale de tip A, potrivit datelor anunţate vineri de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Conform g4media, cele mai multe focare sunt în judeţele Teleorman, respectiv 70, Gorj – 38, Arad – 36, Iaşi – 26, câte 22 în Alba şi Dolj, Satu Mare -21, iar în Bihor, Ialomiţa şi Maramureş câte 20.

Elon Musk a declarat că  că ar putea avea un oraș funcțional pe Marte până în 2050. Conform digi24, Musk vrea să trimită în 2022 două navete SpaceX spre planeta roșie. Aceste două nave ar trebui să transporte 100 de tone de echipament pentru generarea de energie, utilaje pentru minerit și pentru asigurarea condițiilor de viață.

The Trust Word a realizat un interviu video cu Rebecca Rudolf, care la 17 ani a fost admisă de curând la Academia de Balet Vaganova din Sankt Petersburg, școala de balet la care majoritatea balerinilor visează. Urmărește interviul aici

Externe

Joi,  ministrul de interne al Austriei, Karl Nehammer, a anunțat într-o conferință de presă că cinci persoane dintre care patru civili și un terorist, au murit și 14 au fost rănite în urma atacului terorist de luni, din Viena. Astfel, Șeful LVT (Direcția de apărare a Constituției a Landului Viena),  Erich Zwettler, a fost eliberat din funcție la cerere. 

Tot joi, autoritățile din Grecia au anunțat că se pregătesc să reinstituie starea de urgență pe întreg teritoriul țării, prin adoptarea unor măsuri foarte stricte. Astfel, conform g4media, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunţat lockdown în întreaga ţară timp de trei săptămâni, începând de sâmbătă dimineaţa, ora 6, până în data de 30 noiembrie. Cu toate acestea, școlile și grădinițele vor rămâne deschise în această perioadă. 

Prim-ministrul Mette Frederiksen a anunțat că în Danemarca aproximativ 17 milioane de nurci urmează să fie sacrificat după ce a fost descoperit, în mai multe ferme, că sunt purtătoare ale unei versiuni mutante de SARS-CoV-2 ce poate fi transmisă oamenilor, scrie News.ro

În Republica Moldova, Maia Sandu, candidatat pro-europeană a câțtigat primul tur al alegerilor prezedențiale. Astfel, după procesarea a 100% din voturi, Maia Sandu a obținut un procentaj de 36,16%, în timp ce Igor Dodon a obținut 32,61% din voturile alegătorilor. Conform site-ului dw.com, voturile care au ajutat-o pe Maia Sandu câștige dumincă au fost ale oamenilor din diaspora, care a făcut istorie în primul tur al alegerilor depășind toate recordurile de până acum în ceea ce privește participarea la vot. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: The Trust Word

#sinteza #KlausIohannis #alegeriSUA #CoronavirusRomania #alegeriparlamentareShare with: