STIRI

ECONOMIE

EXCLUSIV

TOP STIRI

UPDATE: Document ȘOC: Cum sunt furate firmele românești de FCC și ASTALDI, firme străine mari, cu știința ministerelor. “Aceste firme străine vin de mână cu ambasadorii la Guvern și Minister pentru a fi salvați”. Fost ministru PSD implicat. Cum s-au blocat lucrările la Pasarela Domnești peste Centura Bucureștiului.

03/03/2021 - 11:52

UPDATE: 

Părți ale justiției române pare a fi subordonate intereselor companiilor străine. Fie că e vorba de șpăgi (e doar o presupunere în acest moment), fie că e vorba de lacune legislative sau ale sistemului de justiție, e foarte dificil pentru o companie românească onestă să aibă câștig de cauză în fața străinilor. Iar situația devine și mai dificilă atunci când legăturile de rudenie de la nivel local devin mai importante decât justiția și dreptatea pentru cetățean și influențează rezultatele unor procese importante în justiție. 

Știrea inițială:

Document ȘOC: Cum sunt furate firmele românești de firme străine mari, cu știința ministerelor. “Aceste firme străine vin de mână cu ambasadorii la Guvern și Minister pentru a fi salvați”. Fost ministru PSD implicat. Cum s-au blocat lucrările la Pasarela Domnești peste Centura Bucureștiului.

 

 

Un document șocant intrat în posesia redacției noastre arată negru pe alb cum firmele românești sunt furate de firme străine, pe bani publici. Astfel, conform surselor noastre, firme sau asociații conduse de FCC Barcelona și ASTALDI au câștigat contracte URIAȘE pentru lucrări publice, bazându-se pe asocierea cu firme românești serioase, pe care, apoi, nu le-au mai plătit pentru serviciile prestate, în locul lor. Mai exact, străinii sunt plătiți cu bani publici ai României, pe spatele firmelor românești folosindu-se de utilajele lor și de muncitorii lor. Apoi, după ce se văd cu banii în conturi, firmele străine nu își mai respectă partea de contract, și lasă firmele românești să intre în faliment și să dea muncitorii afară. 

 

Cititorii noștri trebuie să știe că aceste firme străine beneficiază de sprijinul unor români bine plasați în ministere și alte instituții guvernamentale, oameni plătiți din banii contribuabililor români, pentru a susține și pentru a apăra interesele României. Toate acestea în timp ce, în țările de proveniență raportează venituri uriașe (vezi aici).  

 

 

Conform statutului funcționarului public: “(1) Funcţionarii publici au obligaţia ca prin actele şi faptele lor să promoveze supremaţia legii, să respecte Constituţia şi legile ţării, statul de drept, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor în relaţia cu administraţia publică, precum şi să acţioneze pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor legale în conformitate cu atribuţiile care le revin, cu aplicarea normelor de conduită care rezultă din îndatoririle prevăzute de lege”. 

 

Mai ales, conform aceluiași Statut, funcţionarii publici trebuie “să exercite funcţia publică cu obiectivitate, imparţialitate şi independenţă, fundamentându-şi activitatea, soluţiile propuse şi deciziile pe dispoziţii legale şi pe argumente tehnice şi să se abţină de la orice faptă care ar putea aduce prejudicii persoanelor fizice sau juridice ori prestigiului corpului funcţionarilor publici. În plus, în activitatea profesională, funcţionarii publici au obligaţia de diligenţă cu privire la promovarea şi implementarea soluţiilor propuse şi a deciziilor, în condiţiile prevăzute la alin. (1). În exercitarea funcţiei publice, funcţionarii publici trebuie să adopte o atitudine neutră faţă de orice interes personal, politic, economic, religios sau de altă natură şi să nu dea curs unor eventuale presiuni, ingerinţe sau influenţe de orice natură. 

 

După cum veți vedea din documentul pe care îl redăm integral mai jos, este evidentă intenția unor funcționari publici de a încălca legea pentru a sprijini activități economice neloiale și ilegale întreprinse de străini, pe pământ românesc. Există bănuiala destul de certă că părți ale unor autorități române au pregătit în mod explicit contractele publice astfel încât companiile românești să fie înșelate. 

 

Documentul de mai jos este liber de a fi publicat și promovat de presa și public. 

 

 

“Persoane juridice implicate:

 

Asociere FCC-ASTALDI-CONVESA prin Carlos Pallares-Director, FCC pe Romania; 

 

Canino Pier Luca-director general Astaldi pe Romania;  

 

Mugur Chert, angajat FCC, fost angajat CFR, care le rezolva incurcaturile acolo; el aduce firmele agreate cu care se lucreaza, gen Sintalex (Carmen Ailoanei- legatura de rudenie cu Laurentiu Voicu de la Min Transporturilor); acesta doamna are acces direct la Carlos Pallares  - dir. gen. FCC România, fostă condamnată penal pentru evaziune fiscală și falsuri în acte, cu firma in insolventa, dar scoasa de FCC deoarece la o scurta analiza se poate observa variatia cifrei de afaceri in functie de lucrarile FCC;

 

“Mugur Chert ne-a spus să nu mai tragem speranțe că putem lucra ceva cu FCC”

 

Ministerul Transporturilor prin CFR- Marius Chiper – director investitii in prezent, director general interimar in 2019-2020 (omul FCC-ASTALDI) si in trecut; prieten foarte bun cu CARLOS PALLARES - a uitat chiar sa puna in executare o sentinta irevocabila si executorie de penalitati pentru FCC la lucrarea de reabilitare a caii ferate Sighisoara;Intralpin, subcontractor al Asocierii FCC-ASTALDI pt lucrarea ”Reabilitare cale ferata de mare viteza Simeria-Curtici, coridorul IV paneuropean”;

 

Tribunalul Hunedoara - dosar 1572/97/2020 cu termen de pronuntare 02.03.2020;

Problemele acestui proces: actiune introdusa in 30.01.2020 – cerere respinsa in 11.03.2020 pe motivul lipsei calitatii procesuale al FCC Barcelona, actiune la care s-a introdus cerere in anulare si a fost inregistrata pe portal de-abia in 22.05.2020 si a primit termen in 05.10.2020, 02.11.2020,14.12.2020, 16.02.2021, cu pronuntare in 02.03.2021, ori ordonanta de plata presupune o modalitate mai rapida de solutionare a refuzului de plata, mai ales ca fiind sume mari. 

 

Se înțelege de la sine că pentru o societate comercială românească poate fi vitală lipsa încasării.

 

Strategia FCC este de a amana cat mai mult si de a duce spre judecarea pe fond, care dureaza ani de zile, timp in care firmele pot intra in insolventa/faliment, fiind exonerati de plata facturilor neachitate.

 

Desi au facut nenumarate adrese, au fost in audiente la Guvern, Ministerul Transporturilor, CFR Infrastructura, păgubiților li s-a comunicat ca nu au ce sa le faca străinilor, ca Ministerul are atributii limitate si le poate indica doar sa-si plateasca subcontractorii, singura solutie fiind ca românii să se adreseze instantelor de judecată. 

 

Din pacate acesta este soarta firmelor romanesti, realizeaza marile lucrari de infrastructura, nu sunt platiti, iar autoritatile romane explica ca aceste firme straine vin de mana cu ambasadorii la Guvern si Minister pentru a fi salvati.

  

Fondul problemei: 

 

Asocierea FCC-ASTALDI a incheiat o serie de 4 contracte cu Intralpin in anul 2018. Datorita, faptului ca Asocierea FCC-ASTALDI s-a folosit de Intralpin pentru a arata CFR Infrastructura ca lucrarea de reabilitare a caii ferate Simeria-Curtici are tot ce este nevoie pentru o buna derulare, folosindu-se de autorizatiile AFER detinute, stocurile de materii prime, utilaje de ultima generatie ale INTRALPIN, acestia au uitat sa-si plateasca facturile, blocand Intralpin  pe contractele semnate, ameninatand ca dacă Asocierea va fi data in judecata, nu se va mai putea lucra cu Intralpin, refuzand sa rezilieze contractele, dand mobilizari si demobilizari pe costurile Intralpin, folosindu-se de utilajele si echipamentele societatii, plus forta de munca, după care au refuzat sa plateasca, deși totul era stipulat contractual. Ba mai mult, așa cum au fost invatati s-au gandit sa dea furnizorii de materiale in judecata, pentru a lungi termenul de plata sau pentru a nu mai plăti. Precizăm că modul de operare este cunoscut de pe contractele de la Sighișoara, Constanta, acum Hunedoara si Arad, de a nu mai plati subcontractori romani, de a se folosi de agrementarile AFER pt a avea justificari, de a folosi material neconforme si firme nespecializate si de a nu se lua nici o masura impotriva lor de către autoritățile competente. 

 

Intralpin a acționat FCC in judecata prin Ordonanta de plata la Tribunalul si Judecatoria Hunedoara, iar FCC, in apararea lor au declarat urmatoarele: ca nu au calitate procesuala pasiva - aspect cu care au castigat la Tribunal, dar au pierdut la Judecatoria Deva, unde s-a admis ca au calitate procesuala. De notat este faptul ca la București, o alta societate comercială pagubita tot pe aceeași lucrare, a dat in judecată Asocierea FCC-ASTALDI, apărarea acestora a fost ca nu au calitate procesuala pasiva, lucru admis de instanta. 

 

Intrebarea care apare: oare autoritatile romane cand le-au atribuit contracte pe banda rulanta, au stiut de faptul ca le ofera o portita de a nu plati subcontractorii sau este doar prostie pura?

 

Astfel, societățile românești păgubite s-au adresat Guvernului Romaniei/Ministerul Transporturilor si CFR Infrastructura - beneficiarul proiectului Reabilitarea liniei de cale ferata Frontiera-Curtici-Simeria, parte componentă a Coridorului IV Pan-European pentru circulatia trenurilor cu viteza maxima de 160 km/h: Tronsonul 3:Simeria-Gurasada”.

 

În data de 27.09.2019 SC INTRALPIN SRL a primit adresa nr. 1/4268/27.09.2019 din partea CFR Infrastructura prin care erau invitati in data de 03.10.2019, ora 11, la sediul Autoritatii Contractante - Ministerul Transporturilor si CFR Infrastructura.

In data de 03.10.2019, la ora 8.47, la momentul la care reprezentantii societatii erau deja ajunsi la Bucuresti, SC INTRALPIN SRL a fost informată că FCC CONSTRUCTION SA Barcelona Sucursala Bucuresti  a solicitat o amânare a întâlnirii ulterioare datei de 08.10.2019.

 

Apoi, în data de 04.10.2019, reprezentantii  SC INTRALPIN SRL  au fost din nou convocati de catre Ministrul Transporturilor din acea perioadă  – dl Cuc Razvan, la o noua întâlnire,  unde au participat reprezentantii Asocierii FCC-Astaldi si subcontractorii ( inclusiv SC INTRALPIN SRL) lucrării “ Reabilitarea liniei de cale ferata Frontiera-Curtici-Simeria,parte component a Coridorului IV Pan-European pentru circulatia trenurilor cu viteza maxima de 160 km/h: Tronsonul 3:Simeria-Gurasada”. Situatia neindeplinirii obligatiilor asumate de catre Asociere, prin reprezentantul sau FCC  CONSTRUCTION SA Barcelona Sucursala Bucuresti, nu a vizat doar societatea noastră, ci și acest comportament neloial și ilegal, de a nu plati lucrarile executate de subcontractori, respectiv de a nu asigura front de lucru, care a reprezentat o constantă a acestei asocieri; numeroase alte societăți comerciale românești, care au incheiat contracte aferente proiectului Reabilitarea liniei de cale ferata Frontiera-Curtici-Simeria, se gaseau in aceeasi situatie dezastruoasă. 

 

Problema neonorării obligatiilor comerciale asumate de către Asociere, respectiv FCC  CONSTRUCTION SA Barcelona Sucursala Bucuresti a intrat din acest motiv si in atentia Guvernului Romaniei, respectiv a Ministerului Tranportului si Infrastructurii, deoarece nu era normal ca Ministerul Transportului si Infrastructurii să facă plăți, pentru lucrările realizate de subscontractanti, catre FCC  CONSTRUCTION SA Barcelona Sucursala Bucuresti, insă aceasta societate să nu îsi îndeplinească, la rândul ei, obligatiile de plată asumate față de subcontractanti. 

 

Ca urmare a discutiilor purtate, s-a agreat de catre Asocierea FCC – Astaldi si dl Ministru al Transporturilor de la acea vreme ca toate datoriile Asocierii către subcontractorii neplatiti sa fie achitate pana in data de 11.10.2019.

 

În acest sens Intralpin SRL a emis catre FCC  CONSTRUCTION SA Barcelona Sucursala Bucuresti adresa nr. 601/04.10.2019.

În pofida acestor discutii, în data de 07.10.2019 SC INTRALPIN SRL a fost informată că FCC  CONSTRUCTION SA Barcelona Sucursala Bucuresti nu intentionează să isi onoreze obligatiile contractuale asumate, fără a putea justifica această pozitie.

 

În acest context , în data de 09.10.2019 atat reprezentantii SC INTRALPIN SRL, cat si reprezentantii FCC CONSTRUCCTION - respectiv domnul Carlos Pallares Rodriguez si ai ASTALDI - domnul Canino Pier Luca au fost invitati din nou la Ministerul Transporturilor de catre dl Ministru al Tranporturilor, pentru a avea loc o nouă mediere.

Cu această ocazie, în prezența tuturor acestor persoane, inclusiv a reprezentantului SC INTRALPIN SRL s-au convenit urmatoarele aspecte:  

 

-   Plata de catre Asociere a sumei de 800.000 lei catre Intralpin SRL în data de 10.10.2019;

-   Redactarea de catre Asociere a  unui angajament de plata pentru furnizorii Intralpin, cu stabilirea unui termen de plată ulterior pentru diferența de sold restant (diferenta pana la 2 600 000 lei, pana la incasarea de la CFR INFRASTRUCTURA pentru situatia de lucrari platita in avans)

 

Întelegerea privind o primă plată de 800.000 către INTRALPIN, urmată de plata diferentei de debit la o dată ulterioară a fost o conscință a faptului că Asocierea - prin persoana domnului Carlos Pallares - reprezentant legal al FCC  CONSTRUCCION, a sustinut ca nu are decat 400.000 lei în cont, sumă insuficientă pentru a se achita datoriile Asocierii către subcontractori.

 

Subliniem faptul că datoriile FCC  CONSTRUCTION SA Barcelona Sucursala Bucuresti catre SC INTRALPIN SRL nu se rezumă doar la plata facturilor ce formează obiectul prezentului dosar, iar costurile de regie reprezinta doar o parte din datorie, acesta fiind de aproximativ 7 000 000 lei.

 

Tocmai în vederea efectuarii platii de către Asociere catre firmele romanesti subcontractoare - printre care si SC INTRALPIN SRL , dl Ministru al Transporturilor, in calitate de ordonantor de credit aferent proiectului,  a dispus plata, chiar înainte de scadentă, a situatie de lucrari depusa de Asocierea FCC-Astaldi.

 

Plata a fost efectuată de catre Ministerul Tranportului si Infrastructurii, iar destinatia banilor era clară: să fie achitate creantele restante datorate de catre Asociere catre firmele subcontractoare românesti dar, cu rea credință - Asocierea nu a mai facut nici o plata catre SC INTRALPIN SRL.

 

La medierea din 09.10.2019 de la Ministerul Transporturilor au fost depuse toate documentele aferente contractului: facturi emise, situatiile cu modalitatea de calcul a stationarilor, adresele trimise si s-a stabilit plata in avans a situatiei de lucrari a Asocierii FCC-Astaldi tocmai pentru a putea plati facturile neachitate catre Intralpin si inca 3 firme romanesti. 

 

Reprezentantii SC INTRALPIN SRL au explicat ca plata din 10.10.2019 era vitala pentru SC INTRALPIN SRL deoarece avea la plata în banca instrumente de plata avalizate emise catre Mol Romania si alti furnizori. 

 

Desi s-au agreat foarte clar in data de 10.10.2019 să se efectueze de urgenta plata sumei de 800.000 lei, în realitate nu s-a efectuat nici o plata catre SC INTRALPIN SRL, singurul care a raspuns la telefon si mesaje pana la ora 14 a fost Canino Pier, Luca - directorul general al Astaldi Romania, care a motivat că directorul FCC Romania nu îi raspunde la telefon si ca nu au in cont decat 400 000 lei, banii platiti de CFR INFRASTRUCTURA NEFIIND INCASATI inca.  

 

Motivul real însă pentru care s-a FCC  CONSTRUCTION SA Barcelona Sucursala Bucuresti nu a efectuat plata in dimineata zilei de 10.10.2019 (desi se stabilise foarte clar cu o zi înainte) si s-a refuzat orice comunicare telefonică, l-a reprezentat faptul că directorul general al FCC  CONSTRUCTION SA Barcelona Sucursala Bucuresti aștepta rezultatul motiunii de cenzură împotriva Guvernului României, Guvern din care făcea parte si Ministerul Transporturilor, dl Răzvan Cuc. 

 

Cum motiunea de cenzură a avut succes si Guvernul a fost demis - FCC  CONSTRUCTION SA Barcelona Sucursala Bucuresti a considerat că nu mai are de ce să îsi respecte angajamentele asumate cu o zi înainte si ca atare nu a mai efectuat nici o plată către SC INTRALPIN SRL. 

 

FCC  CONSTRUCTION SA Barcelona Sucursala Bucuresti a semnat mai multe contracte cu INTRALPIN, care antrenau circa 95 % din bunurile si capacitatea de productie a firmei românești, fapt care a făcut imposibilă contractarea alor lucrari de către INTRALPIN, la acel moment. INTRALPIN avea in derulare un alt contract important, respectiv - Contractul de subantrepriză nr 518 / 11.07.2017 si avea ca obiect executarea de către societatea INTRALPIN SRL a unor lucrări în cadrul proiectului ”Lucrări de proiectare si executie Pasaj Suprateran pe DJ 602 Centura București - Domnești - valoarea contractului fiind de 16.058.810,02 lei la care se adaugă TVA in valoare de 3.051.173,90 lei - astfel incat valoarea totală a contractului este de 19.109.983,92 lei. Prin prisma contractelor incheiate cu FCC, firma românească a solicitat rezilierea contractului petru lucrarile de la Pasajul Domnesti deoarece nu mai aveau capacitate tehnica de alocare a resurselor la Bucuresti (toate resursele societatii au fost redirecționate pentru executarea obligatiilor asumate fata de FCC).

 

SC INTRALPIN SRL a luat in serios contractele si angajamentele asumate, au realizat inclusiv o achizitie de 185 000 euro + tva a unui concasor nou pentru producerea de PSS. 

 

Din pacate, blocajul derularii acestor contracte a venit chiar din partea Beneficiarului FCC, care, desi i-am solicitat fie sa isi indeplineasca obligatiile asumate (sa asigure front de lucru si sa achizitioneze materialele in cantitatile la care s-a obligat prin contract), fie sa fie de acord cu rezilierea contractelor, a refuzat, tinand societatea SC INTRALPIN SRL blocată pe aceste contracte, cu resursele proprii aflate la dispozitia FCC. 

 

Concluzie:

 

Acest blocaj (firma românească nu avea cum să lucreze si să producă deoarece nu aveau front de lucru, iar baza lor materiala si umană era mobilizată la dispozitia Beneficiarului)  si refuzul FCC de a rezilia contractele au distrus efectiv baza tehnico-materiala detinuta de SC INTRALPIN SRL la data incheierii contractelor, firma fiind obligata de finantatorul de leasing sa returneze utilaje si echipamente. Astfel, românii au fost nevoiti să vândă utilajele detinute in propietate pentru a asigura plati curente (salarii, taxe la bugetul de stat, furnizori), in acest mod reducandu-se capacitatea de productie a UNEI FIRME ROMANESTI, creata din munca si credite, avand un istoric excelent Ia ANAF si furnizori, un angaiator serios.”

Sursa: Surse - Redacția.info

#firmeromanesti, #firmestraine, #banipublici, #inselatorie, #furt, #somaj, #faliment, #ministerultransporturilor, #guvernulromaniei, #FFCBarcelona, #astaldi, #stiri, #RomaniaShare with: