STIRI

EDUCATIE

Vacanţa de vară mai scurtă. Fostul ministru al Educaţiei cere prelungirea anului şcolar după model german

05/04/2021 - 18:00

Vacanţa de vară ar putea fi mult mai scurtă şi nu doar în pandemie. Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, a susținut în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, că anul școlar ar trebui prelungit în România. Aceasta ar fi, în opinia sa, soluția care ar trebui adoptată pentru a compensa scăderea calității educației din timpul școlii online.


„Cum putem compensa asta? Prelungind anul școlar. România are cel mai scurt an școlar din Europa. Copiii mei, în Germania, au o lună de vacanță vara. Atenție, un copil german care a terminat 12 clase în realitate a stat în școală cu 2 ani și jumătate mai mult decât un copil român care a terminat 12 clase. Lucrul ăsta este cu atât mai accentuat în pandemie. Și atunci prima măsură care cred că ar trebui luată ar fi aceea de a scurta radical vacanța de vară, cel puțin un an, doi, trei, pentru că școala trebuie să livreze conținuturi. Copiii nu care merg la școală, care nu au internet rămân fără conținuturi”, a declarat Daniel Funeriu.Alte ArticoleSorin Cîmpeanu anunţă deschiderea unor grădiniţe în vacanţă. ...Sorin Cîmpeanu propune deschiderea școlilor pentru toți elevii, ...Sorin Cîmpeanu: „Au fost folosite sub 2% din testele antigen ...


Fostul ministrul crede că o astfel de măsură trebuie luată, chiar dacă îi va vulnerabiliza din punct de vedere politic pe cei de la guvernare. Iar anul școlar ar trebui terminat pe 31 iulie și început pe 1 septembrie, astfel că vacanţa de vară va fi mult mai scurtă.


„E un regret pe care îl am, aș fi putut să fac lucrul ăsta când eram ministru, să prelungesc anul școlar, cred că anul școlar trebuie prelungit”, a subliniat el.


Funeriu consideră că orele remediale sunt o soluția bună, însă ar fi conceput un alt sistem. „E un lucru bun pe care ministerul l-a făcut: a dat bani pentru educația remedială. Practic, pentru meditații făcute cu profesorii de la clasă. Ăsta este un lucru bun și eu aș fi mers un pas mai departe: eu aș fi dat vouchere pentru meditații. Pur și simplu aș fi luat cei mai buni profesori și aș fi dat celor mai săraci, oamenilor cu mai puțini bani niște vouchere pe care ei să le poată folosi pentru meditații date copiilor lor, dar date doar de către acei profesori mai buni. Pentru că aceste ore remediale sunt cumva o ciudățenie, fiindcă au pierdut copiii ai căror profesori s-au ocupat mai puțin de ei. Și atunci practic tu dai bani profesorilor care nu s-au ocupat, în pandemie, de copii. Deci de aceea poate ar fi fost o soluție mai fericită să fie vouchere pentru educație. Dar ideea să fie învățământ remedial e o idee bună”, a declarat fostul ministru.


Acesta este de părere că este nevoie de o evaluare a profesorilor, însă nu de una „punitivă”. „Ci o evaluare prin care să știm fiecăruia ce să-i dăm. Și să dăm. Avem bani să formăm profesorii, dăm bani universităților”, a punctat Funeriu, care a criticat anunțul președintelui Iohannis de a aloca bani din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru construirea de școli „verzi”,


„Am văzut că vrem să facem școli verzi. Să mă ierte Dumnezeu! Foarte bine, iarăși să facem ziduri! Să fim o țară de zidari, foarte bine. Dar să nu uităm ce-a zis Ferdinand: Nu zidurile fac o școală, ci spiritul care domnește într-însa”, a susținut Funeriu.


Pentru ce ar aloca el bani din PNRR dacă ar conduce azi Ministerul Educației? În primul rând pentru hrana copiilor care mertg de multe ori flămânzi la școală. „1,2 miliarde de euro ar da o masă caldă la 500.000 de copii timp de 5 ani de zile. Ăsta este primul lucru pe care l-aș fi făcut. O masă caldă copiilor care au nevoie de această masă caldă. Am vorbit cu mulți primari din zonele rurale, e o problemă reală. E o problemă reală când profesorul își deschide sandviciul să îl mănânce când ai 20 de perechi de ochi care se uită la sandviciul profesorului căruia îi vine să intre sub catedră că nu s-a gândit că sunt unii copii nu au ce să mănânce”, a declarat Funeriu. Acesta ar mai investi în învățământul remedial, sub forma voucherelor pentru meditații, și în activitățile extrașcolare.


Structura noului an şcolar se schimbă. Ordinul a apărut în Monitorul Oficial


„Știți ce lipsește copiilor în România? Extrașcolarul. Posibilitatea să facă sport, posibilitatea unor activități din afara școlii. Tot în Legea educației am introdus obligativitatea statului de a face Muzee ale științei, muzee interactive, în care copiii să pună mâna, să atingă, să înțeleagă chestiuni de inginerie, chestiuni de știință. Iarăși nu s-a făcut lucrul ăsta. Cu 800 de milioane de euro, adică cu vreo 20 de milioane de euro pe județ, ai putea să faci un sistem de educație extrașcolară: activități sportive, activități artistice, activități inclusiv de învățare. Poți să pui la punct niște sisteme extraordinare de educație extrașcolară, cu 800 de milioane de euro, un procent mic din PNRR. Nu am văzut aceste lucruri să fie.”


Vacanţa de vară se scurtează cu două săptămâni. Ministrul Educaţiei: „Vom avea un vârf al pandemiei în aprilie”


Comitetul pentru Dialog Social de la Ministerul Educației a decis joi să păstreze prelungirea vacanței de primăvară pentru toată luna aprilie – 2 aprilie – 4 mai, cu excepția elevilor din clasele a opta și a douăsprezecea, care vor face ore online în perioada 12-30 aprilie și vor avea vacanțele stabilite inițial pentru paștele catolic, respectiv cel ortodox. S-a decis de asemenea că examenele de evaluare națională și bacalaureat vor avea loc la datele deja stabilite, iar semestrul doi să fie redus cu o săptămână, dar fără a se face ore de recuperare. Anul școlar se va încheia pe 25 iunie, pentru toți elevii mai puțin cei de clasa a opta.


Astfel, vacanțele de primăvară vor fi după cum urmează:


Pentru elevii din clase non-terminale (toți exceptând clasa a VIII-a și a XII-a): 2 aprilie – 4 mai


Pentru elevii din clasele terminale: 2-11 aprilie / 30 aprilie – 9 mai (Pastele Catolic: 4 aprilie; Paștele Ortodox: 2 mai)


Evaluarea Națională are loc între 22-25 iunie. Bacalaureatul are loc între 28 iunie – 1 iulie.
Sursa: RomaniaTV
Share with:

CITESTE MAI MULT

ARHIVA

2021 Apr