VIDEO

EXCLUSIV

Interviu Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie: Trebuie să fim foarte atenți: Nu să slăbim măsurile de siguranță, dar să le dublăm cu niște măsuri mai omenoase, de apropiere între oameni, să le aducem ceea ce le dorește sufletul; trupul îl distanțăm, dar sufletul nu se poate distanța

29/09/2020 - 16:04

Totul arată altfel în Săptămâna Mare, de data aceasta. Pregătirile pentru Paște, obiceiurile creștinești, emoțiile, interacțiunea umană sau lipsa ei. Și autorităților pare că le este greu să impună restricția de a merge la Biserică în noaptea de Înviere. După ce a fost semnat un acord privind unele măsuri luate cu ocazia Sărbătorilor Pascale, prin care Ministerul de Interne anunța că va ajuta BOR să împartă Lumina de Înviere și prescurile de Paște, președintele solicită Guvernului să revină asupra acordului și să găsească o formulă care respectă principiul “stați acasă” și care se încadrează în prevederile stării de urgență. Iată aici modificările acordului dintre MAI și BOR.

Echipa The Trust Word a vrut să știe părerea Bisericii și a stat de vorbă cu Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie.

ÎPS Teodosie: Această distanțare socială este o prevenție pentru a nu se contamina toată populația, dar în același timp noi trebuie să avem o mai mare apropiere spirituală. Este un paradox. Acum ne compătimim mai mult unii pe alții, ne putem ajuta, putem să ne telefonăm unii altora, se interesează rudele între ele.

Trebuie să primim aceste momente grele ca pe o Cruce, iată, în Săptămâna Patimilor, pentru că necazul ne apropie unii de alții și ne apropie de Dumnezeu.

Despre măsurile luate de autorități, privind limitarea răspândirii coronavirusului, ÎPS Teodosie spune:

“Aceste măsuri sunt luate militărește și nu corespund întotdeauna realităților. Sunt sub forma unor ordine. Sigur că în toate există și neajunsuri și chiar exagerări. Biserica nu ar fi trebuit să fie distanțată. Trebuia să fie mai aproape de oameni.

Sigur, cu măsurile de prevenție suntem întru totul de acord, dar când exagerăm, și îi ținem pe oameni sub o presiune, le înmulțim suferința psihică, cea care îi aduce pe oameni uneori la deznădejde, la o psihoză.

Sunt multe cazuri de situații critice din punct de vedere psihologic, unii cad sufletește, am văzut și disperare chiar. De aceea trebuie cu mai multă judiciozitate ca aceste măsuri să fie și compensate cu ceva. Compensate cu niște lucruri care să îi încurajeze, să îi mai relaxeze, pentru că așa oamenii se simt de multe ori, cum spun, ca niște condamnați. De aceea trebuie să fim foarte atenți: Nu să slăbim măsurile de siguranță, dar să le dublăm cu niște măsuri mai omenoase, de apropiere între oameni, să le aducem ceea ce le dorește sufletul; trupul îl distanțăm, dar sufletul nu se poate distanța, pentru că nu se poate închide sau închista. Cine se închide în sine devine suferind de decepție, de deznădejde.”

Este prima dată după foarte mult timp când credincioșilor nu le este permisă participarea la slujba de Înviere. L-am întrebat pe ÎPS Teodosie, dacă el crede că lucrul acesta îi va apropia în viitor pe enoriași de Biserică sau dacă aceștia se vor obișnui cu distanțarea socială și se vor îndepărta și de Biserică.

ÎPS Teodosie: Iată, dintr-un moment atât de fericit, care aducea optimism tuturor, acum este un moment de suferință. Este un paradox.

Dumnezeu ne trimite mila Sa, dragostea Sa, semnul purtării Sale de grijă, dar noi nu preluăm ceea ce ne trimite Dumnezeu.

Aici este chiar o exagerare pentru că în jurul Bisericilor puteau să stea credincioșii, să împărtășească împreună Învierea, să se bucure de Lumină, să se bucure de Paște, să fie cu adevărat un moment care să îi remonteze din punct de vedere spiritual. Regret că s-a ajuns la asemenea formule și iată sunt niște contradicții, că dacă a fost Paștele Catolic fără Biserică să fie și cel Ortodox. În primul rând, Lumina aparține doar ortodocșilor. A primi Lumina care vine de la Dumnezeu este o necesitate și a obstrucționa să fie primită Lumina este un mare păcat și o pagubă pentru toți creștinii, și pentru cei ce nu au voie și pentru cei ce nu le dau voie.

Noi nu discutăm psihologic, discutăm teologic și spiritual. Credincioșii se vor apropia de Biserică. Și trebuie să îi apropiem, ca să piardă această suferință și să se întoarcă din nou bucuria sufletului la ea acasă. Fără un suflet bucuros, înnobilat de Dumnezeu, niciun om nu are fericire. De aceea oamenii sunt nefericiți, pentru că nu pot să participe la Sărbătoarea Paștilor. Iubiți credincioși, nu vă împuținați în credință și nici în bucurie! Dimpotrivă, pentru că din anumite piedici nu puteți să veniți la Biserică, luați-L pe Dumnezeu în casa dumneavostră, în sufletul dumneavostră, țineți-L aproape și făgăduiți-I că după ce se vor deschide Bisericile veți fi mai aproape de Dumnezeu, mai aproape de Cer, pentru că Cerul este locuința nostră viitoare. Pe pământ nu locuim mult, dar Împărăția Cerurilor este veșnică. De aceea, se cuvine cum ne spune Mântuitorul, să căutăm mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dragostea Lui și bunătatea Lui și dreptatea Lui și celelalte ni se vor adăuga. Să ne împăcăm cu toții, să dăruim sentimente frumoase, urări sfinte și alese celor dragi ai noștri, să rămânem în Lumina Sărbătorii, cu pace, cu bucurie, Hristos a Înviat!

Iubiți credincioși, nu vă împuținați în credință și nici în bucurie! Dimpotrivă, pentru că din anumite piedici nu puteți să veniți la Biserică, luați-L pe Dumnezeu în casa dumneavostră, în sufletul dumneavostră, țineți-L aproape și făgăduiți-I că după ce se vor deschide Bisericile veți fi mai aproape de Dumnezeu, mai aproape de Cer, pentru că Cerul este locuința nostră viitoare.

Pe pământ nu locuim mult, dar Împărăția Cerurilor este veșnică. De aceea, se cuvine cum ne spune Mântuitorul, să căutăm mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dragostea Lui și bunătatea Lui și dreptatea Lui și celelalte ni se vor adăuga.

Să ne împăcăm cu toții, să dăruim sentimente frumoase, urări sfinte și alese celor dragi ai noștri, să rămânem în Lumina Sărbătorii, cu pace, cu bucurie, Hristos a Înviat!

Interviul video poate fi vizionat aici:

Sursa: The Trust Word

Sursa: The Trust Word

#ÎPSTeodosie #ArhiepiscopulTomisuluiShare with:

CITESTE MAI MULT

ARHIVA

2021 Jul